![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki prosty sposób mogę sprawdzić sposób kodowania przeglądarki, która owtiera stronę, która z kolei AJAXEM wysyła zapytanie do skryptu? Chodzi o to żeby skrypt wiedział jakie jest kodowanie uruchomionej przeglądarki, żeby mógł jej dać strawny tekst.
Chodzi o to jak jest w ustawieniach przeglądarki a nie w nagłówku, bo jak zmieniam nagłówek to nic nie daje, a jak zmieniam ręcznie kodowanie przez Widok->Kodowanie znaków to jest ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poinformuj przeglądarkę o kodowaniu strony:
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenoszę na Przedszkole
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki,
ale to nic chyba nie daje. Pisze strone pod linuksem w kodowaniu UTF-8, potem systemowym poleceniem zamieniam na kodowanie ISO-8859-2, nagłowki na stronie mam: <meta http-equiv="Content-Type" content="application/xhtml+xml; charset=ISO-8859-2"/> dalej, w skypcie tez mam naglowek: header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2'); i tu moge rowniez dac: header('Content-Type: text/html; charset=utf-8'); efekt zdaje sie ten sam. Interesuje mnie, jak jest to rozwiazane na stronach dostepnych w necie, ze jedne przegladarki maja kodowanie utf-8 a inne iso-8859-2 i na obu strone widac poprawnie. Chcialbym zeby moja strona zachowywala sie podobnie. Jak to osiagnac? Moja strona sklada sie ze strony glownej oraz jednego skryptu php ktory przetwarza pewne dane i ajaxem zwraca rezlultat na strone glowna. Ok poradziłem sobie jakos. Ten post edytował callou 20.09.2007, 18:48:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:27 |