![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałlbym zapytać o sposób przechowywania i zapisywania danych do bazy przy obiektowej architekturze aplikacji. Problem polega na zapisaywaniu obiektu do bazy lub jego składowych (tworzenie obiektu może odbywać się przez przekazani ID obiektu do konstruktora klasy, a zapisywanie ?). Sposób pierwszy : czy metoda zapisująca do bazy w klasie modelu powinna być metodą statyczną ?
Sposób drugi : medota niestatyczna === dodatkowa zmienna objektu
Inne rozwiązanie : czy może przechowywać obiekty razem z ich stanem zseraializowane w bazie (lub jako xml) tj. stworzyć objekt, przypisać składowe i zapisać.... jak wygląda wtedy kwestia bardziej złożonych zapytań (nie po ID objektu) ? taki mam dylemat....może ktoś wykorzystuje coś bardziej przemyślanego. Pozdrawiam Naprawdę nie ma nikt nic do powiedzienia na ten temat ? -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 1 Dołączył: 23.05.2007 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm ja wykorzystuje Propel... i nie mam takich dylematow;)
moze podejrzyj jak to tam jest rozwiązane. W skrócie to dla jednej klasy obiektów tworzone są tak naprawdę dwie klasy (a tak naprawde to cztery ale to juz inna kwestia): - klasa samego obiektu np. Auto - klasa sluząca do pobierania obiektow klasy Auto - AutoPeer (zawiera statyczne metody) aby zapisac zmiany w obiekcie klasy Auto: oAuto->save(); aby stworzyc nowy obiekt: newAuto = new Auto(); aby zapisac do bazy: newAuto->save(); to tyle co moge w tym temacie napisac:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:52 |