![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak wygląda moja tabela user:
A tak rejestracja:
Teoretycznie wszystko działa jak należy. Nawet zapytanie odnośnie wprowadzenia danych do bazy. Tyle tylko, że gdy próbuję się zalogować lub patrzę w phpmyadmin czy jest to wprowadzone, tego nie ma. Przestało to działać gdy dodałem kolumnę user_id. Ktoś wie dlaczego i jak to naprawić? -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niezupełnie wszystko działa jak należy.
Twoja tabela posiada cztery kolumny, zaś w zapytaniu INSERT INTO user VALUES ('$nick','$haslo','$email') wypełniasz tylko trzy z nich. Jest to działanie jak najbardziej prawidłowe (w końcu user_id to kolumna z autonumeracją) ale pod jednym warunkiem: Jeżeli nie definiujesz wszystkich wartości kolumn w takiej kolejności, w jakiej są w bazie, należy w zapytaniu podać kolumny, a potem wartości, które mają się w nich znaleźć. Dlatego zapytanie powinno wyglądać tak: INSERT INTO user(nick,haslo,email) VALUES ('$nick','$haslo','$email'); Poza tym, polecam manuale do SQL-a. Mnóstwo tego na sieci ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No faktycznie, zapomniałem minąć tej pierwszej kolumny.
![]() -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:09 |