![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zainstalem apacha i php 4 na serwerze dedykowanym (linux). Mianowicie mam taki problem, ponieważ zwykle linki np. index.php , artykuly.php działają ale jak już mam index.php?modul=newsy albo artykuly.php?modul=komentarze czy cos w tym stylu to link wogle sie niewlacza. Gdzie jest problem ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no bo musisz je odebrać przez GET
czyli: $_GET[modul]; i wykonujesz coś tam... co chcesz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ewentualnie możesz ustawić parametr register_globals na 'on' w php.ini, i zrestartować serwer.... ale baaaaaaaaaardzoooo nie polecany sposób ze względów bezpieczeństwa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co przez get mam np takie cos :
Wszędzie działa bez get mi sie wydaje ze moze trzeba cos zainstalowac oprocz apacha i podstawowego php czy cos ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
To przeszukaj neta w poszukiwaniu takowego dodatku i jak znajdziesz to się z nami tym podziel.
Na razie jednak skorzystaj z $_GET['modul'] zamiast $modul |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A w jaki sposób chcesz odebrać wartość zmiennej? Albo ustawisz sobie flagę w .htaccess register_globals na 1 albo skorzystasz z używania tablic super globalnych: $_GET, $_POST, $_COOKIE, $_SESSION.
Ja polecam ten drugi sposób. I on jest bardziej wykorzystywany ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega chyba dalej nie rozumie.
Tu masz przykład podobny troche do Twojego podanego na początku. np. przy rejestracji ?akcja=register&step=2 odwołanie do funkcji rejestracja i zmienna $step będzie = 2. Reszte dostosuj do swoich warunków. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:35 |