![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szukam sposobu jak przy wybraniu czegos w [select] <input> byl disabled='disabled' Przykładowo: Jeżeli wybiore z tego np. YES to:
jeżeli NO to:
Wiem, ze cos takiego na 99% istnieje bo gdzies juz to stosowalem (tak mi sie przynajmniej wydaje). Jednak nie moge tego znaleźc na dysku ani w internecie ![]() Z gory THX za pomoc. -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function disable(){ document.getElementById("nazwa").setAttribute("disabled","disabled"); } wywołanie: funkcję możesz rozbudować o if`a który będzie sprawdzał czy input jest zablokowany czy nie i odpowiednio go blokował lub odblokowywał. -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze pamiętam trzeba użyć albo onClick, albo onFocus i odnieść to do funkcji która aktywuje i zdezaktywuje pole
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja w przypadku selecta radziłbym wykorzystać onChange() zamiast onClick ... dlaczego ? A no bo selecta można obsługiwać z klawiatury ( wystarczy nadać focus i używać strzałek ) - a tego onClick już chyba nie wyłapie ...
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No mam już jakieś podpowiedzi to.... google do boju
![]() ![]() ![]() EDIT No coś napisałem ale niestety nie działa....: Nie wiem już jak to napisac ![]() ![]() Pozdrawiam Ten post edytował Pride 19.09.2007, 10:26:28 -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 4 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast name użyj id:)
<input disabled name="text1" type="text"> Zamień na: <input disabled id="text1" type="text"> Ten post edytował Istalacar 19.09.2007, 14:06:36 |
|
|
![]()
|
|
Zamiast name użyj id:) <input disabled name="text1" type="text"> Zamień na: <input disabled id="text1" type="text"> Też nie działa... >.> -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OnChange powinno być w select'ie, nie w option:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
OnChange powinno być w select'ie, nie w option: także nie pomogło. Nie mam już pomysłów na to... Jest ktoś tutaj kto umiał by mi to jakoś poprawnie napisać? Bo sam nie dam chyba rady. -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no tak, jeszcze jedno:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I jeszcze raz, nie zwróciłem uwagi, w select też trzeba "name" na "id" zmienić.
|
|
|
![]()
|
|
Z tego co zrozumiałem, ma to wyglądac tak:
Jednak jak zawsze... nie działa ![]() ![]() -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]()
|
|
Być może to value będzie tu kluczowe:) Edit: właśnie sprawdziłem ten skrypt i działa:) W ramach sugestii możesz jeszcze podczas blokowania wyczyścić to pole co będzie w else wyglądało tak:
Ten post edytował Istalacar 19.09.2007, 19:31:13 |
|
|
![]()
|
|
i jest good ^.^ -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 10:04 |