![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Może mi ktoś wytłumaczyć jak działa warstwa abstrakcji? Nie jest problemem zrobić klasę DB, a w niej metody typu select, update, delete itd... Problemem nie są również transakcje. Problemem jest dla mnie jak przekazywać skomplikowane zapytania (kilka JOIN) ![]() ![]() ![]() ![]()
Równie dobrze mogę pisać SQL prosto w kodzie ![]() ![]() Temat był pewnie omawiany wielokrotnie, jednak nie znalazłem żadnego sensownego omówienia tematu. Patrzyłem na gotowe warstwy abstrakcji (PDO), ale tam też używa się zwykłego SQL'a... o co tu chodzi? Chciałbym unikać SQL i mieć go tylko w jednym miejscu - w warstwie abstrakcji! ![]() ![]() Czy przekazywanie do metody SELECT tablicy z kolumnami do pobrania plus zmienna zawierająca warunek ma sens? Czy taka funkcja może zwracać tablicę z tablicą wyników, liczbą wyników itp? Czy to jest wydajne? Co ze złożonymi zapytaniami? Czy bez osobnych klas dla każdej tabeli się nie obejdzie? BTW widzę tam masę metod ![]() DO ADMINA: Pytanie zadałem w dziale PROGRAMOWANIE OBIEKTOWE (wydaje mi się odpowiedniejsze) sorry za zamieszanie, moża usunąć ten wątek. Jeszcze raz przepraszam! Ten post edytował harold1982 14.09.2007, 10:50:46 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:47 |