![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele z wojewodztwami i miastami. Chcialbym wyswietlic wojewodztwa posortowane nazwami i do kazdego z nich miasta takze posortowane nazwami. Robilem to w petli, czyli 17 zapytan na Polskie realia. Czy jestem w stanie to zrobic za pomoca dwoch zapytan? Nie wiem jak sie zabrac za to:/
Tabela ma jedynie pola: ppid, pid, nazwa -------------------- www.siorbi.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie możesz tych dwóch tabel zgrać do php i w nim połączyć ?
ewent. stworzyć jedną tabelę samych miast i dodać do niej id województwa? <-to może być jedno zapytanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Powinieneś rozbić to na 2 tabele:
wojewodztwo [id, nazwa] miasto [id, id_wojewodztwa, nazwa] Masz wtedy tabele znormalizowane i możesz zrobić takie zapytanie:
Nie sprawdzałem ale powinno działać. Ten post edytował phpion.com 13.09.2007, 20:27:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela ma jedynie pola: ppid, pid, nazwa Jeżeli są one typu: id, parent_id, nazwa, a tabela wygląda mniej więcej tak: ------------------------------- id | parent_id | nazwa ------------------------------- 1 | 0 | malopolskie 2 | 0 | opolskie 3 | 1 | Krakow 4 | 1 | Nowy Sacz 5 | 2 | Opole ------------------------------- to możesz zastosować zapytanie (nie sprawdzane!):
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:38 |