![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabelę a w niej pola:
id - klucz podstawowy i autoinkrementacja (inne nazwy: sekwencja, autonumerowanie) imie nazwisko telefon I chce przy pomocy PHP umieścić dane w tej tabeli:
Tylko, że ID ma ustawione autonumerowanie więc wykonując zapytanie mam wpisać NEXTVAL('identyfikator_sekwencji') ![]() ![]() Ten post edytował nieraczek 12.09.2007, 15:59:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz ustawiony auto-increment, to podczas wstawiania wogóle pomijasz to pole:
Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc "ID tej sekwencji". Ostatnie dodane ID możesz uzyskać poprzez wywołanie funkcji mysql_insert_id. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym jeszcze dorzycił do wszystkich zmiennych addslashes()...
Kod <?php $imie = addslashes($_POST['imie']); $nazwisko = addslashes($_POST['nazwisko']); $telefon = addslashes($_POST['telefon']); $zapytanie = "INSERT INTO ksiazkatelefoniczna(imie,nazwisko,telefon) VALUES('$imie', '$nazwisko', '$telefon');"; ?> bezpieczeństwa nigdy dość... -------------------- sidzina
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję Wam bardzo, a jeszcze jedno pytanie - bo po dodaniu np. "Aleksander Kwaśny" - wyświetla mi się "Aleksander Kwa?ny" - nie wyświetla mi polskich znaków przy odczycie danych z tabeli - co mozna zrobić żeby to rozwiązać ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
łobosz... po raz 1016 raz to kodowanie:
- przed pierwszym zapytaniem do bazy mam mysql_query('SET CHARSET LATIN2'); albo mysql_query('SET NAMES LATIN2'); (polecam to drugie) (przy tym drugim jest kodowany cały ruch do bazy, tzn. z bazy i do bazy, a w tym pierwszym tylko podczas z bazy) - kodowanie w meta mam iso-8859-2 (zapisane przez jakiś edytor, a nie notatnik) - system kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) - system porównań dla połączenia MySQL: UTF8_Unicode_ci - metoda porównywania napisów: latin2_general_ci -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:53 |