![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwa pliki: 1.php i 2.php
Chciałbym określić jakąś zmienną globalną, która będzie widoczna w każdym pliku, np. w pliku 1.php deklarujemy istnienie tej zmiennej, plik 2.php podczas przetwarzania ma dostęp o tej zmiennej i może ją zmieniać, a następnie plik 1.php wyświetla wartość tej zmiennej. Czy jest to możliwe i jak to zrobić? Nie jestem specjalistą od PHP a jedynie muszę nanieść drobną poprawkę w kodzie strony. Z góry dziękuję na odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 12.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj np. o sesjach, cookies, ukrytych polach formularza.
Dużo tego w sieci ![]() Łap link: http://4programmers.net/PHP/Sesje_w_PHP Ten post edytował matergames 12.09.2007, 14:10:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wyraziłem się może jasno. Moja wina.
Oba te pliki są przetwarzane przy tej samej stronie. Czyli w pliku 2.php jest modyfikowana zmienna x i przesyłana do pliku 1.php. Następnie plik 1.php wyświetla treść strony ze zmienną x zmodyfikowaną w pliku 2.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wyraziłem się może jasno Wyraziłeś się dość jasno - różne pliki mają mieć dostęp do jednej zmiennej.Odpowiedź też padła. Poczytaj o: - sesjach, - zmiennych sesji. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:18 |