![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pewien ,,WebMaster" sprzecza się ze mną na gg, co jest lepsze do przechowywania danych.
Ja mówię mu że lepiej wybrać MySQL, a on się upiera że ma 4000 userów na systemie plików w swojim serwisie. ![]() Co wy doradzicie? ![]() I to co wybierzemy będzie obsługiwało silnik gry online (coś w stylu Ogame, TheCrims). @edit Dodatkowo ajax będzie odświerzał poszczególne elementy takie jak czat i wiele innych. @edit Dzięki za odpowiedzi, wybrałem MySQL ![]() A przy okazji napisałem sobie banalną obsługę MySQL'a ![]()
Bazę zamyka destruktor. Dziękuję, Babcia@Stefa Ten post edytował Babcia@Stefa 12.09.2007, 14:09:00 -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... ja zdecydowanie jestem za bazą danych, oprócz przechowywania danych jest jeszcze sprawa ich sprawnej obsługi... co będzie jak nagle okaże się że trzeba dodać jakąś relację, lub nawet kolumnę? Na pliku tekstowym... to ja dziękuję, poza tym myślę, że plik tekstowy to mniejsze bezpieczeństwo mimo wszystko i więcej pracy (trzeba opracować cały engine do jego obsługi, zapisywanie, edycje, usuwanie rekordów.. itd)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mowiac krotko - stosowanie plikow majac do dyspozycji baze danych to jak krojenie ryby mlotkiem
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie! Bazy są o wiele bardziej elastyczne niż system plików. Poza tym przeszukiwanie pliku jest bardziej czasochłonne niż wykonanie zapytania w bazie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wspominajac o problemie wspolnego dostepu do plikow przez wielu uzytkownikow. A baza ma silnik ktory o to sam dba.
-------------------- I WANT TO BELIEVE
Co to, to nie mogę powiedzieć 8) --==SGC SG1==-- <<Jaffa Kree!!!>> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 23:16 |