![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 2 Dołączył: 28.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da się jakoś zrobić by js pobierał na bieżąco datę (co sekundę), ale by ta data zapisywana była do zmiennej w php $data. Poprosiłbym z przykładem. To chyba trzeba w ajaxie zrobić..
-------------------- Jeśli pomogłem to kliknij Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://js.webhelp.pl/kursy/js/pliki/javasc...roz=#rozdzial14
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/skrypt/skrypt.htm PS. Napisz po co chcesz aktualizować co sekundę zmienną $data, bo na 99% da się to rozwiązać prościej. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 2 Dołączył: 28.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę mieć w zmiennej $data aktualną datę. Czyli np. teraz 13:45:23, za sekundę 13:45:24.
Zmienna w php oczywiście. -------------------- Jeśli pomogłem to kliknij Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co dzieki tej super aktualnej zmiennej chcesz uzystakac w swoim skrypcie ?
-------------------- I WANT TO BELIEVE
Co to, to nie mogę powiedzieć 8) --==SGC SG1==-- <<Jaffa Kree!!!>> |
|
|
![]()
|
|
Monitoring. Na początku pobiera date i zapisuje gdzie dany user był. Potem w czasie gdy użyje skryptu na danej podstronie znów pobiera. A wiadomo, że nie zrobi tego w tej samej sekundzie, a jako, że czas sie w zmiennej dzięki php nie zmieni to poda taką samą datę wejścia na podstronę i skorzystania z usługi, choć ta druga data będzie tylko "około".
-------------------- Jeśli pomogłem to kliknij Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli osoba wchodzi na strone zapisujesz czas, klika na linka z dana usluga zapisujesz czas, klika dalej na kolejne linki i zapisujesz kolejne czasy?
Jesli dobrze cie rozumiem to skorzystaj z date" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual(), na poczatku kolejnego skryptu i bedziesz mial aktualny czas. -------------------- I WANT TO BELIEVE
|
|
![]()
|
|
Nie, nie nie. Ja nie przechodzą na drugą stronę. Ten skrypt znajduje się na tej samej podstronie. I na początku pobiera date() i zapisuje. A jak ktoś skorzysta z usługi, po poprawnym wypełnieniu formularza to jest też pobierana. Ale niestety to jest ta data z wejścia na stronę, a nie poprawnego wywołania skryptu...
![]() -------------------- Jeśli pomogłem to kliknij Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba że chcesz wykonywać jakieś akcje na poziomie samej przeglądarki (bez przeładowania strony). Wtedy poczytaj sobie o obiekcie Date JavaScript.
A propos posta wyżej - pobierz datę z JS, przypisz ją do pola hidden formularza i wyślij na serwer, a tam zapisz. Morale => Jeżeli pobierzesz datę funkcją PHP date() po przeładowaniu strony (kiedy formularz poszedł na serwer), to to właśnie jest dokładna data wykonania skryptu. Ten post edytował qqrq 12.09.2007, 13:19:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ok, ale...
Uzytkownik wchodzi na strone i chcesz miec czas w ktorym wypelnil poprawinie formularz? -------------------- I WANT TO BELIEVE
|
|
![]()
|
|
No ok, ale... Uzytkownik wchodzi na strone i chcesz miec czas w ktorym wypelnil poprawinie formularz? dokładnie -------------------- Jeśli pomogłem to kliknij Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to w zdarzeniu onload znacznika body zapisujesz do zmiennej JS datę początkową, a potem, w zdarzeniu onsubmit formularza datę końcową, różnicę dajesz do pola hidden i wysyłasz na serwer.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
To jak wypelnil formularz morzez w js zrobic:
i mozesz napisac funkcje ktora ustawia jakiegos inputa ktory jest hidden na aktualna date. Albo gdy jest submit formularza to zawsze teki formularz obsluguje jakis skrypt php to tam mozesz pobierac aktualna date przy wywolaniu sie tego skryptu -------------------- I WANT TO BELIEVE
|
|
![]()
|
|
To jak wypelnil formularz morzez w js zrobic:
i mozesz napisac funkcje ktora ustawia jakiegos inputa ktory jest hidden na aktualna date. Albo gdy jest submit formularza to zawsze teki formularz obsluguje jakis skrypt php to tam mozesz pobierac aktualna date przy wywolaniu sie tego skryptu to nie wiem jak -------------------- Jeśli pomogłem to kliknij Pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
Taki szkielet skryptu. -------------------- I WANT TO BELIEVE
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:03 |