![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Częstochowa/Dubidze Ostrzeżenie: (70%) ![]() ![]() |
mam w bazie danych np taka licba zapisana w ten sposób 12:31 calosc w jednym polu oczywiscie i to nie jest zapisane w formacie int tylko varchar. jak sie domyslacie to jest godzina. i teraz mam problem bo zamiast zrobic minut i godzin w osobnych polach to zrobilem w jednym i nie chce mi sie teraz przekopywac wszystkich skryptow zeby to zmieniac i mam do was pytanie czy mozna to jakos obejsc tak zeby caly czas zwiekszyc o dwie minuty?? tylko tak ze jak bedzie godzina 12:59 to zeby uwzględnilo tez godziny.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm może tak:
pobierasz tą godzine do zmiennej i masz np: $zmienna = '12:59'; dajesz to do explode - rozdzielasz wg. dwukropka $item = explode(':', $zmienna); i dajesz to w instrukcje warunkowe: Kod $godziny = $item[0]; $minuty = $item[1]; if($minuty>59) { $godziny += 1; $minuty = 00; } i jeszcze musisz to złożyć i zrobić update. taka luźna myśl, ale może pomoże ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Częstochowa/Dubidze Ostrzeżenie: (70%) ![]() ![]() |
ale kretyun ze mnie ni pomyslalem ze moge to wsadzic w explode no nic ale czlowiek uczy sie na ledach wielkie dzieki chlopaki ;]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do explode, to zamiast robić:
$godziny = $item[0]; $minuty = $item[1]; lepiej zrobić: list($godziny,$minuty) = explode(':' , $zmienna); ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 9 Dołączył: 3.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podejrzewam że MySQL spokojnie dałby radę sobie rzutować ten ciąg na godzinę gdybyś dodał ':00' (sekundy) i za pomocą funkcji MySQL operujących na godzinie dałoby się zrobić bez problemu i ingerencji php...
ale to tylko podejrzenia... musiałbyś to sprawdzić Ten post edytował zimi 11.09.2007, 08:58:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podejrzewam że MySQL spokojnie dałby radę sobie rzutować ten ciąg na godzinę gdybyś dodał ':00' (sekundy) i za pomocą funkcji MySQL operujących na godzinie dałoby się zrobić bez problemu i ingerencji php... ale to tylko podejrzenia... musiałbyś to sprawdzić Jaki jest tego cel? Chodzi o to zeby czas zwiekszyc o dwie minuty... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 23:47 |