![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam....
Zaczynam pisać pewien skrypt oparty o ajax i zastanawia mnie czy lepiej pisać od podstaw czyli czystego ajax'u czy używać gotowych klas typu advAjax, xAjax itp. Czy napisanie skryptu od podstaw bez używania gotowych klas będzie wydajniejsze? Proszę o wasze opinie i czy piszecie z pomocą już gotowych klas czy nie. Pozdrawiam.... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja napisałem kiedyś funckje do obsługi ale używam advAjax. Po co masz tracić czas na pisanie czegoś, co jest już napisane ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
raczej zawsze jest lepiej korzystać z już gotowych klas... nie tracisz czasu na ich pisanie a i wiesz że są przetestowane i działają... ja do tej pory używałem mintAjax i sack...
-------------------- sidzina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z kolegami wyżej - możesz ewentualnie spróbować zrobić sobie taki mini AJAX-owy framework od podstaw - tak żeby zobaczyć jak to działa i ile to się trzeba namordować żeby działało we wszystkich przeglądarkach...
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 11.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się ale jeśli masz większy serwis to pokuś się o stworzenie jakiejś klasy.
Będziesz miał wszystko pod kontrolą... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 9 Dołączył: 12.03.2007 Skąd: kraków/tarnobrzeg/baranów/suchorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko gotowa biblioteka. Polecam jquery. Świetnie napisana z możliwością tworzenia własnych rozszerzeń. Szybka, fajna, mała, wygodna
![]() -------------------- Każdy z was jest łodzią w której Może się z potopem mierzyć Cało wyjść z burzowej chmury Musi tylko w to uwierzyć! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Albo jesteś dobrym programistą i nie wyważasz otwartych drzwi, albo jesteś człowiekiem, który projekt skończy w 3 miesiące, zamiast dwóch tygodni.
-------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie. W kolko ten sam watek, czy uzywac czy napisac...
Ja zawsze pisze wlasne, nie lubie poprostu korzystac z czyjegos rozwiazania, wieksza przyjemnosc:) -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:32 |