![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanowne gremium!
Szukam podpowiedzi lub rozwiązania problemu. Chciałbym wyodrębniać z ciągu zawartego w zmiennej $_SERVER['HTTP_REFERER'] - słowa kluczowe, które spowodowały odnalezienie mojej strony. Np.: http://localhost:82/serwis/link.php?action...p;szukaj=Szukaj (...)?action=znajdz&q=slawek+micha%B3&szukaj=Szukaj chciałbym wyodrębnić tylko zawartość: q=slawek+micha%B3 - i oddzielić oba słowa kluczowe slawek i michal jako oddzielne. Chodzi mi o skonstruowanie takiego rozwiązania, które będzie mogło badać przekierowania z google, itp... co zastosować - wyrażenie regularne, explode - a może coś innego?? Wyrażenie regularne $string = $_SERVER['HTTP_REFERER']; preg_match_all("@&(.*?)&@", $string, $ciag); echo '<pre>'; print_r($ciag); echo '</pre>'; powoduje taki wynik: Array ( [0] => Array ( [0] => &q=slawek+micha%B3& ) [1] => Array ( [0] => q=slawek+micha%B3 ) Z góry dzięki za wszelkie rady! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie rozumiem jaki problem...
explode ("+", $zmienna); i już... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może źle sprecyzowałem - mamy w zmiennej $_SERVER['HTTP_REFERER'] pewien ciąg za pomocą którego zostaliśmy odnalezieni np.: przez google - (...?action=znajdz&q=slawek+micha%B3&szukaj=Szukaj). Z tego ciągu chcę wyodrębnić słowa kluczowe zawarte w q=; Wiem że są one oddzielone znakiem plusa i potrafię zastosować do tego explode() ale jak wyodrębnić sam ciąg który zaczyna się q=...jakieś słowa kluczowe ... - i tego nie potrafię zrobić - później nie ma już problemu. Tak więc moje pytanie to - jak z tego ciągu wyodrębnić wpierw ten ciąg q=slawek+micha%B3. No chyba że jest inne rozwiązanie - ale proszę jaśniej.
Z góry dzięki? Kto pyta nie błądzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i explode z drugiego wyniku. Ten post edytował Eqalizer 9.09.2007, 10:54:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod '#[q=](.*?)\+#si' coś w ten deseń |
|
|
![]()
|
|
Eqalizer - bardzo dziękuje za podpowiedź. Właśnie tego szukałem. Trochę inne sformułowanie niż zastosowałem ja, ale jak znaczące. W zupełności rozwiązało to moje nieudane próby z zastosowaniem nawet ereg_replace i ereg do wyszukiwania ciągów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiedź spóźniona, ale może komuś się przyda.
Ja używam bardziej złożonej funkcji na różne szukarki, wyszukuje też wyszukane pliki graficzne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Prosze o pomoc.
Ustawiłam w skrypcie zmienną $_SERVER['HTTP_REFERER'], aby wpisywała do tablicy pełny adres w celu wyodrębnienia słów kluczowych. I okazało się, że nie mogę wyodrębnić tych słów, bo ich tu nie widać, powinna być po q=. Jak zrobić, żeby były widoczne? Mam taki zwrot zmiennej: http : // www.google. pl / url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CC8QFjAC&url=http%3A%2F%2Fdomena.com.pl%2Fsubdomena&ei=PiacVMfeB8auU-yig6AL&usg Ściągnęłam plik logów z serwera i rozpakowałam i tam są te słowa kluczowe po q=, ale chciałam, aby je wyłapywała zmienna $_SERVER['HTTP_REFERER'], aby je stąd wyodrębnić. Ten post edytował alfatka 25.12.2014, 16:45:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:07 |