![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: $this Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytam. Mam takie nurtujące mnie pytanie.
Mianowicie jak sprawdzacie, czy użytkownik strony nie zmienił sobie wartości w ciasteczku ($_COOKIE). Ja kiedyś robiłem to w bardzo prosty, lecz mało profesjonalny sposób. Przykład z logowania: Użytkownik loguje się, zapisuje mu się ciasteczko login i id oraz md5(base_64decode(pass)). Później za każdym przeładowaniem strony skrypt sprawdzał, czy są takie dane w bazie danych, mniej więcej tak:
Jest to niestety sposób niedopuszczalny, a to dlatego, że jest niewydajny, szczególnie dla serwisów z duża ilością wejść dziennych. Bardzo jestem ciekawy jak wy to rozwiązujecie, a może jest jakaś inna możliwość w php, o której nie wiem ? Pozdrawiam ![]() -------------------- actually, my recent projects:
entine.wordpress.com - tworzenie stron , mvc , wzorce strukturalne , php , mysql , javascript , ajax - webdesign & webcoding = webmaster |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodawaj do cookie checksum np:
i potem sprawdzasz:
-------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 1 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: $this Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@GrayHat:
Jesteś genialny ! W życiu nie wpadłbym na coś tak prostego i fajnego. Wprawdzie można shakować nadal, ale prawdopodobieństwo jest dużo mniejsze niż w przypadku nie zabezpieczenia. Dzięki ! -------------------- actually, my recent projects:
entine.wordpress.com - tworzenie stron , mvc , wzorce strukturalne , php , mysql , javascript , ajax - webdesign & webcoding = webmaster |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 18 Dołączył: 23.08.2003 Skąd: Łomża Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje za slowa uznania.
Mozesz jeszcze obnizyc prawdopodobienstwo zlamania checksumy trzymajac w configu jakas wartosc np liczbowa ktora jest generowana przy instalacji systemu a potem dodawana do checsum:
i nasz kod cookie:
teraz nawet jak "hakier" bedzie wiedzial o kodowaniu hasla to i tak nie zgadnie wartosci z configu ![]() pozdrawiam ![]() Ten post edytował GrayHat 8.09.2007, 17:01:33 -------------------- *Note: No animals were killed durning the construction of this post.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.05.2025 - 09:41 |