![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Edytuje jeden rekord "tekst" z tabeli, a dokładnie jeden element "treść" (tekst składa się z id, tytuł, tekst (treść), wyswietleń, kat). Sam wpis z tekstem dodawany jest tym skryptem:
Edycja samej treści natomiast w ten sposób:
Co teraz powinienem dodać w skypcie edytującym aby po kliknięciu "wyślij" rekordy się podmieniały (zachowójąc ten sam numer id, ilość wyświetleń itd.) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eh nie wiem za bardzo co ci doradzić bo tak to pogmatwałeś, że za bardzo nie kminie...ale jeśli dobrze to zrozumiałem to tekst który masz w <textarea></textarea> chcesz zedytować...
więc wystarczy ci UPDATE |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś mi pokazać dokładnie co mam zmienić ? Chodzi mi dokładnie o podmienienie tego co znajduje się w "textarea" z danym rekordem (tresc) w bazie danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ładujesz starą wartość do <textarea>..użytkownik nadpisuje i wysyła formularz...w drugim pliku przechwytujesz to i robisz aktualiacje.
UWAGA! Proponuje ci dodać przed/po <textarea>: Kod $id = $_GET['id']; echo "<input type='hidden' name='tresc_id' value = '$id' />"; no i teraz w pliku do którego leci formularz robisz: Kod $id = $_POST['tresc_id']; $tekst = $_POST['tresc']; $sql = "UPDATE tekst SET tekst = '$tekst' WHERE id = 'id'"; $result = mysql_query($sql); ps. ale nasrałeś z tymi nazwami tabeli i rekordów i pól formularza...tekst, treść - prawie nie można połapać się co i jak, ale to powinno działać. Zwracaj na takie rzeczy uwagę bo to przydatne |
|
|
![]()
|
|
Plik z polem do edycji (textarea) wygląda tak:
Plik do którego wysylany jest formularz (wpis3.php):
Niestety jednak nic w tekstach się nie zmienia. Co robie źle ? ;-) Ten post edytował kimu 8.09.2007, 15:15:43 |
|
|
![]()
|
|
1. skoro używasz metody POST to po co przekazujesz id w linku?
2. sprawdź czy nie pomyliłeś się w nazwach tabel, pól itp bo są prawie identyczne |
|
|
![]()
|
|
Słuchaj, czy mógłbyś napisać do mnie na gg: 4941754. Zaglądnąłbyś do mojej bazy danych bo ja wsumie tez cos nie moge sie połapać (plus to że jestem laikiem).
|
|
|
![]()
|
|
nie mam na to chwilowo czasu...
sprawdź takie rzeczy jak: 1. czy jak pobierasz wartość pola to wyświetla się 2. sprawdź czy w zapytaniu nie mylisz nazwy tabeli i pól. 3. daj Kod echo $sql; - skopiuj to co ci zwraca i przepuść przez phpMyAdmin albo skorzystaj z funkcji mysql_error(), mysql_errno()
|
|
|
![]()
|
|
mysql_error():
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/h/a/k/hakara/www/1/wpis3.php on line 93 Kiedy daje w pliku "wpis3.php" echo $tekst to tekst się wyświetla dobrze, już zmieniony. Ten post edytował kimu 8.09.2007, 17:24:04 |
|
|
![]()
|
|
teraz weź skopiuj to co zwraca $sql ( echo $sql; ) i wrzuć przez phpMyAdmin....o ile się nie mylę podajesz złą nazwę pola
|
|
|
![]()
|
|
Coś się nie chce dodać, tzn. po wysłaniu wyświetla się brak strony. Jakbyś mógł napisać do mnie jak będziesz miał chwilkę czasu, byłym niezmiernie wdzięczny ;-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:29 |