![]() |
![]() |
-Gesior.pl- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Pisze skrypt który ma zamieniać fragment pliku na inny fragment i zapisywać plik. Fragment przykładowego pliku:
Skrypt ma zamieniać "<spawn x="439" y="574" z="7"/>" (kazdy plik ma inne pozycje x,y,z) na wpis z innymi losowymi pozycjami, losowanie pozycji i generowanie wpisu mam już zrobione, ale nie wiem jak w zmiennej odszukać i zamienić konkretny fragment pliku. Czyli jaką funkcją mogę zamienić fragment zaczynający sie od
a kończący się na najbliższym
chciałbym zamienić fragment pomiędzy lub razem z tymi kawałkami na wartość innej zmiennej. Przeglądałem wszystkie funkcje z "replace" na php.net, ale nie rozumiem składni typu "[[:alpha:]]+://[^<>[:space:]]+[[:alnum:]/]", więc jakby ktoś mógł mi napisać co w jakiej funkcji wpisać byłbym bardzo wdzięczny. Czy da się jakoś ustawić atrybuty pliku w PHP? Dokładniej ustawić "Tylko do odczytu" lub wyłączyć "Tylko do odczytu"? Kod który narazie napisałem:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze takie cos pomoze?
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
-Gesior.pl- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wielkie dzięki!
Działa tak jak chciałem. Może mi ktoś jeszcze powiedzieć czy da się zmienić "atrybuty" pliku z skryptu PHP (tak samo na windows i linux czy inne komendy trzeba uzywac). Przed otworzeniem chce zmienić pliki z "Tylko do odczytu" do jakiegos trybu w którym będę mógł zapisywać, a po zapisie chce móc je znowu ustawić tylko do odczytu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.php.net/manual/en/function.chmod.php
Co do różnic między unix/winda:Ja osobiście nie próbowałem, ale w komentarzach do ww funkcji ktoś napisał tak: Cytat chmod isnt supposed to work on windows, but 0777 seems to clear the read only flag, and 0444 seems to set the read only flag. Spróbuj i napisz czy to prawda ![]() Ten post edytował drPayton 8.09.2007, 16:57:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:21 |