![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-tomii- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, prosiłbym o pomoc. Załozny ze mam prostą tabele:
Chciałbym policzyć w bazie wpisy, ktorych pierwsza litera np. zaczyna się na S. Powiedzmy że mamy kilka ulic które zaczynają się na S. Jak to zrobic? Chodzi mi aby wyświetliło tylko wynik w postaci cyfr ile mamy wpisów pod określoną ulicę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ![]() |
|
|
-tomii- |
![]()
|
Goście ![]() |
dziękuje
|
|
|
-tomii- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam jeszcze jedno pytanie - sprobowalem jeszcze na inny sposob:
czyli ze wyraz ma sie zaczynac na określoną literę - tylko jak mam teraz policzyc ile jest tych wyrazow? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli koniecznie chcesz to zrobić z poiomu PHP, to pozostaje Ci funkcja mysql_num_rows()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Moje zapytanie będzie jednak działać znacznie szybciej. Ten post edytował Hazel 7.09.2007, 22:00:02 -------------------- ![]() |
|
|
-tomii- |
![]()
|
Goście ![]() |
no wlasnie o to mi chodzilo - czy tak jak zrobilem bedzie dobrze? czy obciazy zdrowo serwer? wynik musze wyswietlic na stronie ...
|
|
|
![]()
|
|
No jedno zapytanie serwera nie obciąży, jeśli masz zamiar to mocno zapętlić i oprócz tego chcesz jeszcze zrobić masę innych rzeczy - słowem, jest to rozbudowana aplikacja, a nie zwykła strona - lepiej zastosuj inne rozwiązanie. Ogólnie RLIKE zabija serwer SQL jeszcze bardziej niż LIKE... Ale jeśli to jedyne zapytanie albo jedno z nielicznych, to oczywiście bez obaw.
-------------------- ![]() |
|
|
-tomii- |
![]()
|
Goście ![]() |
heh no to teraz nie wiem co mam robic
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
zrób i przetestuj - jeśli szybkośc działania będzie Cię zadowalać, to ok.
Jeśli nie - zastosuj LIKE i liczenie rekordów na poziomie SQLa, czyli funkcję agregującą COUNT. -------------------- ![]() |
|
|
-tomii- |
![]()
|
Goście ![]() |
u mnie działa ładnie - ale przypuszczam ze jak sie nalozy kilkudziesieciu uzytkownikow i juz tak ladnie nie bedzie działac
![]() dzieki wielkie za pomoc - [} browarek dla ciebie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:16 |