![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey,
napotkałem mały problem mianowicie mam kod:
W FF div przyjmuje wysokość 350px a w IE 200 padding zostaje taki sam. Jeżeli usunę deklarację xml
W obu przeglądarkach wysokość diva wynosi 350px Pytanka: 1. Który z efektów jest prawidłowy? 2. Czemu tak się dzieje...? 3. Doprawdy, potrzebna mi ta deklaracja? -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten z FF. IE inaczej liczy padding'i (jak to po "polskiemu" będzie?) i marginesy. A rzecz faktycznie zależy od deklaracji dtd. W niektórych działa tak, w innych inaczej
Ten post edytował drPayton 7.09.2007, 14:21:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahha, dzięki.
Czyli wygląda na to, że nie ma sensu dodawać tej deklaracji skoro powoduje tylko różnice w przeglądarkach... No chyba, że by zrobić 2 różne style dla różnych przeglądarek ale wole porostu sobie to odpuścić. -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sytuacja wygląda tak:
IE 6 w trybie Quirksmode (tryb zgodności wstecz) renderuje stronę z błędnym modelem ramkowym, na wzór starych przeglądarek. Poprawna deklaracja włącza tryb standardowy, wtedy IE6 interpretuje model ramkowy zgodnie z wykładnią CSS. Na temat DOCTYPE pisałem tutaj: http://kret.jogger.pl/2007/08/23/doctype-o-co-chodzi/. Prolog XML przełącza w tryb zgodności wstecz IE6. Nie możesz wyrzucić DOCTYPE, włączysz tryb zgodności wstecz. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Kreton to wyjaśnia sprawę.
Tak na marginesie nazwałem to deklaracją ale chodziło mi o "prolog XML" to jego miałem na myśli wyrzucić. Poczytałem jeszcze trochę na ten temat i doszedłem do wniosku, że używanie (niepoprawnego, pseudo) xhtml dla mnie nie ma większego sensu. -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 05:27 |