![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jak zrobić, że od razu po wyłączeniu przeglądarki wyświetlało się okienko. Okno to służyć ma do wylogowywania. Bo jeżeli ktoś się nie wyloguje tylko wyłączy przeglądarke to u niego status pozostanie '1' i będzie ze niby caly czas jest OnLine. W wyloguj.php jest zapytanie zmieniające status usera na '0' .Kod wylogowywania mam tylko chodzi o samo okno po wyłączniu przglądarki. Pozdrawiam i z góry dziękuję |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby jest javascript'owe window.onclose, ale z uwagi na to, że nie każda przeglądarka to wspiera nie można na tym polegać.
A takie rzeczy jak trzymanie informacji o zalogowaniu lepiej trzymać w sesji, na ciasteczkach o "długości życia" do zamknięcia przeglądarki. Ten post edytował drPayton 7.09.2007, 13:14:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się tego zrobić w ten sposób. Masz źle przemyślany mechanizm. Spróbuj przechowac status w sesji - wygaśnie wraz z czasem upłynięcia sesji.
Edit: A, widzę że już ktoś to napisał jak miałem otwarty formularz ![]() Ten post edytował l0co 7.09.2007, 13:29:04 -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, co proponujecie, moje logowanie wygląda tak:
? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co w ogóle w bazie wpisujesz status czy jest zalogowany? Jak będziesz miał ustawione np tylko $_SESSION['user'] to będziesz wiedział po tym czy jest zalogowany czy nie.
-------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
ale przypuśćmy że wejdę do kogoś na profil i co z tego że u niego jest $_SESSION['user'] jak ja tego nie zobaczę chyba, mogłbym prosić o jakiś przykład czy coś bo nie rozumiem za bardzo
|
|
|
![]()
|
|
Chyba rozumiem o co Ci chodzi - chcesz sprawdzić kto jest online tu jest taki wątek.
Generalnie najbardziej banalny schemat logowania jest taki: user się loguje: $_SESSION['logged'] = true; user się wylogowuje: session_destroy(); Teraz w zakresie użytkownika widzisz czy jest zalogowany czy nie i sesja automatycznie wygasa po ustawionym czasie. A jak chcesz spod innego użytkownika to sprawdzić to inna sprawa. Ja bym to zrobił tak, że w tabeli użytkowników byłoby też pole czasu "ostatniej operacji" - czyli odświeżenia strony przez użytkownika - jak odświeża stronę, to znacznik się aktualizuje. No i teraz przyjmujesz czas np. 15 min bez odświeżenia że użytkownika już nie ma i wyciągasz zalogowanych użytkowników na podstawie tego znacznika czasu. -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
Tak, o to mi chodzi, zaraz przejrze temat
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:18 |