Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [html][css][php][js] Z czego korzystać?
reversend

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ludzie doradźcie proszę! Znacie jakieś poradniki w których jest opisane co w jakim języku robić a czego nie robić, bo można zrobić w innym i to o wiele lepiej, efektywniej, bezpieczniej i wogole bardziej cool? Byłaby to chyba największa pomoc dla mnie, bo uczę się tworzyć strony www, ale nie wiem czy dobrze się uczę. A z własnego doświadczenia wiem że lepiej nie uczyć się wcale niż źle. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Ten post edytował reversend 6.09.2007, 18:18:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
phpion

Grupa: Moderatorzy

Wszystkie te techniki służą do czegoś innego. Połączone razem pozwolą Ci na budowę strony www. Do czego służy każda z osobna?

- HTML - budujesz w nim szkielet strony
- CSS - określasz jak strona ma wyglądać (układ, czcionki, kolory itp)
- PHP - piszesz skrypty działające po stronie serwera (np. księgę gości)
- JS - piszesz skrypty działające po stronie przeglądarki (np. badzieia latające za kursorem myszki)

Aby tworzyć strony powinieneś znać wszystkie te techniki, a już na pewno HTML i CSS. Bez nich ani rusz.

Ten post edytował phpion.com 6.09.2007, 18:23:06
+Quote Post
reversend

-----

Tak wiem, że większość rzeczy można zrobić tylko w jednym z tych języków, ale np. rozwijane menu czy różne efektowne przyciski zrobisz w js i css. Wiele funkcji sprawdzających można zrobić w php i js. Jestem raczej początkującym, ale obawiam się że im dalej w las tym takich zagadek może być coraz więc dlatego pytam zawczasu smile.gif
+Quote Post
maziak

-----

Generalnie rzecz biorąc, jeżeli chceesz robić strony WWW nauka wszystkich czterech w/w języków będzie zdecydowanie dobrym pomysłem. Każdy przydaje się do czego innego. Zobaczysz, że w miare jak będziesz się uczył - będziesz korzystał tak naprawde z każdego z nich.

Ten post edytował maziak 6.09.2007, 18:40:11
+Quote Post
Hazel

-----

No zasada jest taka, że cokolwiek da sie DOBRZE zrobić bez użycia JS, to należy to zrobić bez JavaScriptu...
Tak samo z niekonwencjonalnymi właściwościami CSS - lepiej ich nie używać, jeśli nie ma takiej konieczności... Najbezpieczniejszym językiem jest HTML - bo działa jednakowo we wszystkich przeglądarkach, a już CSS niekoniecznie...

No ale jeśli po stworzeniu strony przetestujesz ją we wszystkich możliwych przeglądarkach, nawet z wyłączoną obsługą JavaScriptu i strona/aplikacja będzie działać poprawnie, to możesz korzystać z JavaScriptu do woli, pamiętaj tylko, żeby był on w miarę możliwości rozbudowa strony i jej upiększeniem, a nie opcją niezbędną do jej działania. Tak samo z CSS.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:07