![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem: Na stronie znajduje się formularz z którego dane pobieram POSTem, obrabiam i wyświetlam poniżej formularza celem sprawdzenia przez użytkownika poprawności obróbki przez skrypt. Jeżeli wszystko jest OK, użytkownik klika zapisz i dane powinny zostać wprowadzone do bazy SQL. Problemem jest to, że po drugim użyciu $_POST, skasowaniu ulegają zmienne pobrane przy pierwszym użyciu i nie można ich wykorzystać przy zapisie do bazy SQL. Całość skryptu znajduje się w jednym pliku php. Jak można przechowywać zmienne globalnie, aby były dostępne cały czas? Pzdr Gonzo44 Ten post edytował Gonzo44 7.09.2007, 11:57:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.pola ukryte
2. sesje 3. ciasteczka albo poprostu jak dane sa poprawne to odrazu zapisz, po co user ma klikać zapisz ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Specyfika obrabianych danych wymaga ludzkiej kontroli nad nimi.
Konieczne jest zagwarantowanie aby nie doszło do żadnych przekłamań, czyli dokładnie te dane które widzi użytkownik zostają zapisane. Która z tych metod będzie w takim przypadku najlepsza? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązałbym to poprzez sesje.
Skoro ma user kontrolować te wartości, wrzucaj je z sesji do pól, następnie po przesłaniu formularza aktualizuj ich wartości w sesji. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
ok, dzieki. Biorę się za czytanie o sesjach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2007 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma co czytać.
![]() $_SESSION['nazwa zmiennej']=$_POST['zmiena z formularza']; Wszystko ![]() -------------------- Początki są zawsze trudne, ale to nie znaczy że potem musi być łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Co by nie mnożyć wątków pytam dalej.
Zmienne w sesji już mi ładnie zapamiętuje, ale nadchodzi moment kiedy trzeba je skasować by zrobić miejsce na nowe dane. Strona tak jak poprzednio: formularz przycisk "sprawdz" wyświetlenie obrobionych danych przycisk "zapisz" I teraz chciałbym aby po kliknięciu zapisz strona była czyszczona z danych. na samym końcu mam dopisane dwie linijki: unset( tutaj wszystkie zmienne oddzielone przecinkami); session_destroy(); ale nadal po kliknięciu "zapisz" dane z miejsca "wyświetlenie obrobionych danych" nie znikają. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy zrozumiałem :-P
Ale czy nie dzieje się tak bo przeglądarka automatycznie uzupełnia pola formularza (przeglądarka nie skrypt php) -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Nie.
Dane wyświetlane są w tabelce instrukcją echo $_SESSION['xxx']; Właśnie na to wpadłem. Po każdym naciśnięciu przycisku cały plik ze skryptem i stroną jest przerabiany od nowa od pierwszej linii. Czyli czyszczenie zmiennych i zamykanie sesji jest później niż wyświetlanie danych. Dobrze myślę? Jeżeli tak to wystarczyłoby na początku pliku umieścić
a htmlowe przyciski w dalszej części dokumentu? Ten post edytował Gonzo44 7.09.2007, 18:30:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 11:52 |