![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę stronę, na której wiadomości wrzucam do i pobieram z bazy danych i chcę, aby na stronie głównej wyświetlała mi się tylko część treści, a dopiero na podstronie (po kliknięciu więcej) cała treść. Z poziomu monitora MySQL stosowałam polecenie:
select id, left(tresc, 20), data from news; - wyświetlało się pierwsze 20 znaków treści, niestety z poziomu PHP to nie działa. Może ktoś wie jak to zrobić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skorzystaj z funkcji substr()
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:)Thx, dodatkowo dzięki wpisaniu w google substr() znalazłam art na którym jest więcej napisane o tym problemie:
http://php.webhelp.pl/index.php?id=104&...&ac=readtut - może jeszcze komuś się przyda, zaraz wypraktykuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja się lekko nie zgodze z Grzyw
Lepiej skorzystaj z http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...function_concat -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Malena napisała, że z poziomu PHP nie zadziałało, więc podałem funkcję PHP. Zgadzam się z cornholio666w 100%, że na poziomie bazy danych to rozwiązanie dobre. Mało tego, nie wiem, jak w praktyce, ale podejrzewam, że obcięcie stringu przy zapytaniu do bazy jest wydajniejsze od obcinania na poziomie PHP.
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2007 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli mogę się wtrącić to lepiej obcinać tekst w PHP. Ja stosuje np substr($row['tresc'],0,200) Pewnie spytacie dlaczego?
Otóż w sytuacji gdy treść będzie zawierała polskie czcionki to obcinając na poziomie myqla może nam wyświetlić tzw maczki. ![]() Jeśli treść nie zawiera polskich znaków jest to obojętne. ![]() -------------------- Początki są zawsze trudne, ale to nie znaczy że potem musi być łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dorzuce swoje trzy grosze - oto "inteligentny kod do obcinania" :
-podajemy odpowiednio string, którym kończymy - czyli np "..." -max długość -Tekst do obcięcia CODE function WordCut($sText, $iMaxLength, $sMessage)
{ if (strlen($sText) > $iMaxLength) { $sString = wordwrap($sText, ($iMaxLength-strlen($sMessage)), '[cut]', 1); $asExplodedString = explode('[cut]', $sString); $sCutText = $asExplodedString[0]; $sReturn = $sCutText.$sMessage; } else { $sReturn = $sText; } return $sReturn; } Ten post edytował envp 5.09.2007, 20:56:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
a ja na przyszłość prosił bym o nadawanie tematą nazw a nie tylko kategorii
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 21:50 |