![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż mam taki kod:
który ma posłużyć do wyciągnięcia tytułu książki z serwisu merlin znając numer ISBN książki. Mam jednak problem z ułożeniem odpowiedniego wyrażenia regularnego. Jakieś wskazówki dla mnie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ew moznaby rozszerzyc zakres sciagajac takze wydawnictwo czyli <li class="tytul">(.?)<li class="cena">
ja to sobie rozpisałem na dwa wyrażenia: Kod <?php $isbn = '83-04-04772-1'; $url = 'http://www.merlin.com.pl/frontend/browse/search/1.html?phrase=' . $isbn; $html = file_get_contents($url); preg_match("#<li class=\"tytul\">(.*?)</li>#", $html, $matches); preg_match("#<li>\n (.*?)\n \n </li>#", $html, $matches2); print_r( $matches ); print_r( $matches2 ); ?> i działa bo w jednym wyrażeniu nie chce ża żadne skarby wyciągnąć nie wiedziec zreszta czemu... Ten post edytował klocu 5.09.2007, 07:09:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat bo w jednym wyrażeniu nie chce ża żadne skarby wyciągnąć nie wiedziec zreszta czemu... Jak dodasz flagę s do wyrażenia, to kropka będzie dopasowywana również do znaków nowej linii ("\n") -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie masz rację ale jakoś tak było rano więc ;] ale i z tą opcją można wypróbować...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki - chodziło mi właśnie o coś takiego:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 07:30 |