Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> #symfony-pl
oidnus
post 4.09.2007, 21:55:09
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Co powiecie zeby zrobic kanal #symfony-pl, na serwerach freenode albo na starym IRCnecie. Jak by sie zebrała grupka osob to mozna by sobie na ircu podyskutowac o symfony

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
eai
post 4.09.2007, 22:05:54
Post #2

-----

Już lepiej zrobić ogólny kanał dla FrameWorków. Nie którzy korzystają z ZF smile.gif
Np ja:)

Pomysł ciekawy... ale nie wiem czy zdołasz zebrać tyle osób żeby się kręciło i ktoś tam wogóle bywał. na irc.php.pl jest niewielka garstka forumowiczów... no ale fajnie się gada smile.gif
+Quote Post
mike
post 4.09.2007, 22:21:39
Post #3

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

1. Niektórzy pisze się razem.
2. ZF to nie framework. Nie nadaje się do pracy, żeby tak było musisz sobie dopiero sam złożyć z niego framewok, co przeczy założeniom jakiegokolwiek frameworka i definicji tego słowa.
+Quote Post
Cudi
post 4.09.2007, 23:29:35
Post #4

Administrator planeta/IRC

-----

@oidnus: widzę, że zarejestrowałeś kanał na Freenodzie, ale nawet Ciebie na nim nie ma, choć jesteś online winksmiley.jpg Ja sobie zostawie sesję i poczekam, może zbierze się więcej osób.

--------------------
"Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog
+Quote Post
seaquest
post 5.09.2007, 00:01:20
Post #5

-----

No ja też chętnie popatrzę. Choć osobiście wolałbym zobaczyć kanał na irc.php.pl - jakoś mi tak bliżej...

--------------------
Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN
+Quote Post
Zbłąkany
post 5.09.2007, 07:00:23
Post #6

Administrator serwera

Grupa: Developerzy

-----

A ja bym chciał, żeby wojen nie było winksmiley.jpg . A tak na poważnie, to co stoi na przeszkodzie założenie kanału o framework'ach na irc.php.pl ?

--------------------
Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox
Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..."
Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL"
+Quote Post
oidnus
post 5.09.2007, 07:50:12
Post #7

-----

Cytat(Cudi @ 4.09.2007, 22:29:35 ) *
@oidnus: widzę, że zarejestrowałeś kanał na Freenodzie, ale nawet Ciebie na nim nie ma, choć jesteś online winksmiley.jpg Ja sobie zostawie sesję i poczekam, może zbierze się więcej osób.

Ja bylem tylko ze na IRCnecie przez pomysle po restarcie serwera sie zle polaczylem. Juz jestem w wlasciwym miejscu

--------------------
+Quote Post
eai
post 5.09.2007, 08:14:55
Post #8

-----

@mike
To się uczepiłeś mnie, mi np, ZF odpowiada, zostawia mi szerokie pole do popisu. Mi to odpowiada.
Może jak poznam lepiej Symfony, to porzuce Zenda ale jak narazie nie zamierzam.
+Quote Post
NuLL
post 5.09.2007, 08:53:32
Post #9

-----

Kanal o framework'ach - nie chce byc niemily ten kanal powinien sie nazywac fw-flame-wars biggrin.gif

--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
+Quote Post
oidnus
post 5.09.2007, 09:17:56
Post #10

-----

Cytat(NuLL @ 5.09.2007, 07:53:32 ) *
Kanal o framework'ach - nie chce byc niemily ten kanal powinien sie nazywac fw-flame-wars biggrin.gif

I wladze na kanale maja ci ktorych jest wiecej, a reszta do opozycji. oj chyba sie zapedzilem offtopic.gif

--------------------
+Quote Post
Strzałek
post 5.09.2007, 15:36:39
Post #11

-----

Kanał o Frameworkach na irc.php.pl całkiem spoko, jeżeli nie było bałaganu z opami a flejmy się szybko ucinało, myślę że można spróbować.Jestem za.

Kanał gotowy.
serwer: irc.php.plkanał: #frameworks

Zapraszam. Tylko się nie bić ;]

--------------------
+Quote Post
Cysiaczek
post 15.09.2007, 10:46:32
Post #12

Grupa: Moderatorzy

No to pomysł nie wypalił worriedsmiley.gif
Na irc.php.pl jest jedyny właściwy kanał #php.pl i próba podzielenia uwagi jego bywalców na inne kanały jest bez sensu.

Pozdrawiam.

--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
+Quote Post
Balon
post 19.09.2007, 07:45:19
Post #13

-----

A pomijając to, jest w Polsce jakaś strona , forum , itp o tematyce Symfony ? na Symfony.pl nie ma nic można powiedzieć. A przydałoby się coś gdzie ludzie znający się na Symfony mogli pomagać innym. Ja się zakochałem w tym fw tongue.gif

--------------------
Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki
+Quote Post
mike
post 19.09.2007, 08:38:47
Post #14

-----

Nie ma takiej strony.
A odnośnie Symfony.pl to kontaktowałem się z właścicielem i jest on gotów do współpracy. Trzeba tylko zaproponować pomysł na wykorzystanie tej domeny.
+Quote Post
Balon
post 19.09.2007, 12:23:36
Post #15

-----

hm dobrze wiedzieć, przydałyby się tutoriale polskie oraz forum jakieś, coś jak php.pl tylko o symfony. Ja jestem chętny do wspólpracy/pomocy.

--------------------
+Quote Post
mike
post 19.09.2007, 12:42:15
Post #16

-----

Cytat(Balon @ 19.09.2007, 13:23:36 ) *
hm dobrze wiedzieć, przydałyby się tutoriale polskie oraz (...)
To akurat kiepski pomysł. Zbędna redundancja informacji.
Wszystko to masz na symfony-project.com
Wszystkie tłumaczenia umieszczane są tam, jeśłi chcesz możesz się przyłączyć.
Cytat(Balon @ 19.09.2007, 13:23:36 ) *
(...) forum jakieś, coś jak php.pl tylko o symfony. Ja jestem chętny do wspólpracy/pomocy.
Myślałem nad tym ale wydaje mi się, że jest za mała społeczność w Polsce. Ale kto wie...
+Quote Post
Balon
post 19.09.2007, 12:54:40
Post #17

-----

Cytat
Wszystkie tłumaczenia umieszczane są tam, jeśłi chcesz możesz się przyłączyć.

fakt

Cytat
Myślałem nad tym ale wydaje mi się, że jest za mała społeczność w Polsce. Ale kto wie...

może i mała.. ale to dlatego, że ludzie nic o nim nie wiedzą.. przed zabawą z symfony, zamierzałem poznać ZF, ale jednak wybrałem Symfony.
Jest mało popularny, bo ludzie nie znają jego zalet.

A co do forum to wydaje mi się, że z początku byłoby ciężko, ale potem... kto wie.

Ludzi odstraszają plotki o powolności frameworka. Wystarczy, że przedstawi się wiarygodne informacje o zaletach i wadach tego FW i ludzi by przybyło.

--------------------
+Quote Post
nrm
post 19.09.2007, 13:17:58
Post #18

-----

Cytat(Balon @ 19.09.2007, 11:54:40 ) *
Jest mało popularny, bo ludzie nie znają jego zalet.

A nie pomyślałeś, że może zalety dobrze znają, a jednocześnie poznali wady? winksmiley.jpg Symfony oprócz wielu świetnych rozwiązań jest znane z tego, że jest zakręcone jak słoik ogórków na zimę winksmiley.jpg A tutoriale typu day by day tylko to potwierdzają winksmiley.jpg

A może grupa docelowa takiego frameworka wychodzi z założenia, że jeżeli już wybierać takie rozwiązania to lepiej przejść na RoR albo django? winksmiley.jpg

Cytat(Balon @ 19.09.2007, 11:54:40 ) *
Ludzi odstraszają plotki o powolności frameworka. Wystarczy, że przedstawi się wiarygodne informacje o zaletach i wadach tego FW i ludzi by przybyło.

http://blog.zabiello.com/articles/tag/symfony

Wymuś na blogosferze aby przeprowadzała testy sprzyjające Symfony winksmiley.jpg i poproś Yahoo aby nie wypowiadało się w stylu "optymalizacja softu nie ma znaczenia, najwyżej dostawimy nowe serwery" biggrin.gif

ps. żeby nie było głupiego flejma: jets gdzieś jakaś lista serwisów w .pl postawionych na symfony? Jakieś społecznościówki oprócz pytamy.pl? Chętnie bym się im przyjrzał.

Ten post edytował normanos 19.09.2007, 13:31:52

--------------------
+Quote Post
mike
post 19.09.2007, 13:46:06
Post #19

-----

~normanos a może zmienisz nicka na KROWA
Bo tylko durna krowa stoi na miedzy, zdania nie zmienia i muczy wciąż to samo.

Jedyny argument i średnio trafiony to szybkość. Mity o powolności symfony to ... no cóż, mity.
Natomiast możliwości tego frameworka są tak ogromne, że zjada te Twoje CI na dzień dobry. Nie zaprzeczysz, że symfony ma największą społeczność i wsparcie spośród wszystkich frameworków PHP (poza Zendem, który raz, że frameworkiem nie jest a dwa, że jedzie na opinii firmy). Pokaż mi jakiś (dowolny) projekt napisany w PHP,. który ma choć w połowie tak dobrą dokumentację jak symfony.

Wszędzie gdzie piszesz to używasz argumentów, które myślący człowiek w dupę by sobie wsadził i nie robił z siebie pośmiewiska i nawet ich nie wypowiadał: "zakręcone", "zamieszaniem", "zakręceniem", ... no i te Twoje "etc", w którym zawierasz, hmmm, no właśnie: NIC. Chyba tylko informację że synonimy Ci się skończyły.

Jak czegoś nie rozumiesz to się nie wypowiadaj lub rozwiń to co masz na myśli mówiąc "zakręcone".

Dla mnie tyle. Nie ma sensu z Tobą rozmawiać o frameworkach.
To jednocześnie ostatnia moja wypowiedź tam gdzie Ty coś piszesz.

P.S.
Cytat
ps. żeby nie było głupiego flejma: jets gdzieś jakaś lista serwisów w .pl postawionych na symfony? Jakieś społecznościówki oprócz pytamy.pl? Chętnie bym się im przyjrzał.

ApplicationsDevelopedWithSymfony
+Quote Post
Balon
post 19.09.2007, 13:48:58
Post #20

-----

Cytat
Wymuś na blogosferze aby przeprowadzała testy sprzyjające Symfony winksmiley.jpg i poproś Yahoo aby nie wypowiadało się w stylu "optymalizacja softu nie ma znaczenia, najwyżej dostawimy nowe serwery" biggrin.gif

no tak. ale co tu ma PHP do Pythona albo Ruby. To jest zupełnie co innego. A na pythona to nigdy się nie przesiądę. Jak widzę kod w pythonie to mnie ciarki po plecakch przechodzą tongue.gif

Cytat
A nie pomyślałeś, że może zalety dobrze znają, a jednocześnie poznali wady? winksmiley.jpg Symfony oprócz wielu świetnych rozwiązań jest znane z tego, że jest zakręcone jak słoik ogórków na zimę winksmiley.jpg

Hmmm pokręcone czy nie, przyjemnie się w nim piszę ;] A wracając do wydajności to jak dla mnie jedyny minus tego frameworka o ile to nie mit.

Cytat

http://trac.symfony-project.com/trac/wiki/...opedWithSymfony nie ma tego zbyt dużo.

Na koniec chciałbym powiedzieć, żebyśmy nie robili tu kolejnej wojny na FW ;p Jeden lubi to, drugi tamto. A społeczność symfony wydaje mi się, że nie jest mała i potrzebuje swojego miejsca w polskiej sieci.

Ten post edytował Balon 19.09.2007, 13:51:38

--------------------
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:52