![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w pracy dostałem zadanie: znajdz sobie framework do php5 w którym będziesz mógł pisać dowoli aplikacje, żebyśmy mogli je sprzedawać - nie dosłownie tak brzmiało, ale chodzi o to samo. Poszperałem, poszukałem i znalazłem: - PRADO - Zend Framework - Symfony Chciałem zapytać, z którego z nich mogę korzystać (pisać na nim strony i nie tylko strony) a później je sprzedawać? Jakie zasady muszę spełnić? Nie bardzo orientuję się w licencjach, ale z tego co wyczytałem to PRADO jest na licencji BSD więc mogę z nim robić co chcę pod warunkiem, że będzie gdzieś informacja w stylu Powered by PRADO (jako link do strony prado) ale nie umiem się doszukać informacji o Zend zaś licencji Symfony nie rozumiem w ogóle. Mozecie mi pomóc w rozwianiu tych kwestii? I który framework polecicie początkojącemu programiście? -------------------- Szczęścia w mrokach...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I który framework polecicie początkojącemu programiście? Symfony? Ja zacząłem od Symfony i powiem, że nie jest on jakoś specjalnie trduny. ZF czytałem, że to szkielet Frameworka więc dla początkującego... Co do licencji Symfony sam jestem ciekaw. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Licencja symfony jest chyba najprostsza licencją w sieci.
Możesz sobie zrobić co tylko chcesz: rozpowszechniać, kopiować, sprzedawać.... Jednym słowem: "Bierzta i róbta co chceta!" Zresztą maci to jak byk napisane: symfony License Cytat I który framework polecicie początkojącemu programiście? Początkującemu? Żaden.Nabierz wprawy w programowaniu to pogadamy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a za ile mozna sprzedaz np ksiege gosci...
wnioskuje ze nie znasz php i firma chce abys sie nauczyl framweroka i aplikacje ktore napiszesz w trakcie zapoznawania sie z nim maja byc odrazu sprzedawane .. dobry jesteś chyba ze 1 aplikacje za kilka miesiecy na sprzedaż. tego samego zdania co mike jestem. najpier podstawy potem framwerok |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2007 Skąd: Kleszczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, chyba przesadzacie. Pisząc początkujący miałem na myśli taki stan znajomośći PHP by pisać w nim aplety, ale jeszcze nie tak wielki by napisać własnego frameworka. I właśnie dlatego kazano mi znaleźć frameworka, by nie tracić czasu na douczanie się i prace nad własnym tylko żeby wykorzystać gotowe rozwiązanie. Mój błąd, źle się wyraziłem.
-------------------- Szczęścia w mrokach...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Aplet, aplikacja, strona, program... przecież to nazwy. Co za różnica czy się powie strona czy aplikacja (swoją drogą aplikacje są pod windows) w php chyba się pisze skrypty ale to jest wielki off-topic i chciałbym go uniknąć. Czy więc możecie mi doradzić z tymi frameworkami i ich licencjami? Wiem już że z Symfony moge robić co chcę, jak chce i nie musze pisać że to symfony, z Prado muszę pisać, że to projektr oparty na prado a co z ZF?
-------------------- Szczęścia w mrokach...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fragment licencji CodeIgniter:
Cytat You are permitted to use, copy, modify, and distribute the Software and its documentation, with or without modification, for any purpose, provided that the following conditions are met:... 5. Products derived from the Software must include an acknowledgment that they are derived from CodeIgniter in their documentation and/or other materials provided with the distribution. ... Pełny tekst: http://codeigniter.com/user_guide/license.html -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj symfony, możesz sprzedawać, licencja jest jak zawsze na stronie.. wystarczy przeczytać:
http://www.symfony-project.com/content/license CodeIgniter nie używaj bo jest w php4. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Wziąłem się za Prado. Symfony jakieś dziwne jest
![]() -------------------- Szczęścia w mrokach...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 9 Dołączył: 6.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorki, ze odkopuje, ale nie moglem znalesc nic w necie na ten temat tak jednoznaczenego, poza licencją, która rozumiem niedokońca.
Pytanie: Czy mogę sprzedać aplikację na podstawie Kohany? Jesli tak to jakie warunki musze spełnić? -------------------- www.quider.pl <- moja prywatna strona
Pomogłem? Kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 9 Dołączył: 6.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No kurna myślałem, ze wyraziłem sie dosyc jasno. Mówie, że nie rozumiem do końca licencji KohanaPHP i proszę o polska odpowiedz, czy mogę ja sprzedac jesli tak to na jakich warunkach a nie link to do licencji. Tyle to ja se w googlu znajde... dzieki
-------------------- www.quider.pl <- moja prywatna strona
Pomogłem? Kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
Tyle to ja se w googlu znajde... dzieki Zesrasz nie znajdziesz ![]() ![]() translate.google.com :: http://kohanaphp.com/license Możesz sprzedawać wszystko co napiszesz za pomocą Kohana. W plikach frameworka masz jedynie zachować informacje o autorach. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:04 |