![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Robię sobie galerię zdjęć. Przed uploadem sprawdzam typ pliku, i ma przepuszczać tylko .jpg i .png. Na Firefox jest ok, a na IE 6/7 nie działa. Skrypt wygląda tak:
i oczywiście jak próbuję załadować plik przez IE, to wywala "niewłaściwy typ pliku" 1) co jest nie tak? 2) jak to mogę poprawić? 3) dlaczego IE, mimo że rozwijany przez taką potężną korporację zawiera więcej niedoskonałości niż FF (pytanie retoryczne)? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj:
U mnie zwykły plik jpg jest na ie typu pjpeg. (?) ![]() Ten post edytował Hazel 2.09.2007, 20:59:24 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj sobie eco $_FILES[file][type] a inaczej mozesz sobie sprawdzic funkcja
pahinfo i extension jakie ma plik rozszerzenie bo naglowki mozna falszowac -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten numer z 'image/pjpeg' zadziałał - wielkie dzięki @Hazel
![]() @skowron-line: funkcji "extension" nie ma w PHP, za pomocą "pathinfo" mogę sprawdzić rozszerzenie, ale po co? przecież łatwiej sfałszować rozszerzenie niż typ mime. Rozszerzenie zmienisz 1 kliknięciem myszki, a do mime musisz mieć program. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@skowron-line: funkcji "extension" nie ma w PHP, za pomocą "pathinfo" mogę sprawdzić rozszerzenie, ale po co? przecież łatwiej sfałszować rozszerzenie niż typ mime. Rozszerzenie zmienisz 1 kliknięciem myszki, a do mime musisz mieć program.
no wlsanie o to mi chodzilo -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:49 |