![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio miałem trochę pracy w systemie gdzie stosowano ten system szablonów. Strasznie mnie wkurzało, jak chciałem napisać szablon to musiałem oddzielnie zaglądać do manuala od Smarty, żeby wykonać dokładnie te same funkcje co w PHP aby wygenerować szablon. I tutaj moje pytanie, po co takie silniki w ogóle istnieją? Czym się różni:
Kod <ul> {foreach from=$myArray item=foo} <li>{$foo}</li> {/foreach} </ul> od: Kod <ul> <? foreach($myarray as $foo) : ?> <li><?=$foo?></li> <? endforeach; ?> </ul> Z mojego punktu widzenia, stosując ten system szablonów nakładamy sobie kolejną warstwę abstrakcji na naszej aplikacji (w stosunku do kodu PHP), która nie wnosi kompletnie nic nowego, a jeszcze trzeba się jej dodatkowo uczyć. A może o czymś nie wiem? Dla przykładu, moja biblioteka systemu szablonów wygląda tak: Kod function includeTemplate($name, $p) { include($name); } // Załadowanie templatu z parametrami $a = []; // Parametry $a['PARAM'] = 'VALUE'; includeTemplate('szablon.php', $a); No i nasz szablon.php: Kod <div><?=$p['PARAM']?></div> Zamieniamy '<?' na '{' ? Czy za taką cenę warto uczyć się kolejnego języka? -------------------- l0co
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I tutaj moje pytanie, po co takie silniki w ogóle istnieją? Czym się różni:(...) 1. Żeby oddzielić logik od wizualizacji.2. Niczym. Smarty są przereklamowane i poszły o wiele za daleko. Bo rozumiem proste przeniesienie danych i pomoc w wizualizacji, ale Smarty pozwalają na wiele za dużo. Przez to są nawet tacy co określają je językiem. LOL Najlepsze szablony to szablony PHPowe. Z helperami takimi jak w RoR albo w Symfony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Językiem to jest za dużo powiedziane. Powiedzmy: składni
-------------------- l0co
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:04 |