![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystki,
mam malutki problem .... otóż probowalem sobie zrobić na stronie menu, w którym po najechaniu myszą zmienia się kolor. I oczywiście takie coś zrobiłęm bo to nie problem: Kod function changeColorMenu(id, show){ var menu = document.getElementById("m"+id); if(show == 1){ menu.style.backgroundColor = "#0c1125"; } else{ menu.style.backgroundColor = "#f7f7f7"; } } menu w htmlu wygląda tak: Kod echo ' <div id="m0" class="menuPosition" onmouseover="changeColorMenu(0, 1)" onmouseout="changeColorMenu(0, 0)"> <h1> menu 1 </h1> </div> <div id="m1" class="menuPosition" onmouseover="changeColorMenu(1, 1)" onmouseout="changeColorMenu(1, 0)"> <h1> menu 2 </h1> </div> <div id="m2" class="menuPosition" onmouseover="changeColorMenu(2, 1)" onmouseout="changeColorMenu(2, 0)"> <h1> menu 3 </h1> </div> z tymże szybko takie menu mi się znudziło bo jak zauważyłem jest "zbyt proste" i wpadłem na pomysł by po najechaniu myszy kolor był stopniowo nadawany (czyli od koloru: #f7f7f7 do koloru #0c1125 przechodziło by w ciągu około sekundy). No i niestety wiele prób przeprowadziłem ale niestety wszystko zakończyło się fiaskiem .... próbowałem z setTimeout i style.filter oraz opacity .... niestety się nie udało ... chciałem was prosić o napisanie mi jak mógłbym dokonać tego co napisałem wyżej ? Pozdrawiam Ten post edytował MitS 1.09.2007, 10:01:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to moze pokaz co sam napisales i my ci wskarzemy blad a nie "napiszcie mi"
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok wiec probowalem tego typu patenty:
Kod function changeColorMenu(id, show){ var menu = document.getElementById("m"+id); var time = 2; if(show == 1){ if(time < 10){ menu.style.backgroundColor = "#0c1125"; menu.style.opacity = '1.0' + time; menu.style.filter = "Alpha(Opacity=" + time + "100)"; time += 2; setTimeout(changeColorMenu, 0, true); } } else{ if(time != 0){ menu.style.backgroundColor = "#f7f7f7"; menu.style.opacity= '0.' + time; menu.style.filter="Alpha(Opacity=" + time + "0)"; time -= 2; setTimeout(changeColorMenu, 10, true); } } } niestety nie udało mi się otrzymać zamierzonego efektu ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim wyrzuc zmienna time przed funkcje bo z kazdym wywolaniem funkcji twoja zmienna ma taka sama wartosc,
po drugie na wszelki wypadek nadaj jej jakas normalniejsza nazwe, time w wielu jezykach jest nazwa zastrzezona( ale w js niekoniecznie ![]() no i wartosc timeout (0?) w setTimeout nie wiem co miales na mysli Mozesz rowniez uzyc gotowe efecty Effect.Appear i Effect.Fade ze scriptaculousa tutaj link -------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 14:19 |