![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam Was!
Na wstępie nadmienię, że sporo szperałem po manualu i forum Symfony, a także po googlach jednak nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Otóż mam moduł 'category'. W nim utworzyłem komponent budujący drzewo kategorii i wyświetlający je w postaci listy <select> odpowiednio sformatowanej (wcięcia). Komponent umieściłem w layout.php gdyż chciałbym aby był dostępny zawsze: layout.php Przy przeglądaniu kategorii wszystko jest ok, lista wyświetla się poprawnie. Problem pojawia się przy użyciu innego modułu (np. przy logowaniu z użyciem sfGuard). Dostaję wówczas błąd: Kod [sfRenderException] The template "/_treeSelectOption.php" does not exist Rozumiem, że komponent szukany jest w katalogu szablonów dla aktualnie żądanego modułu. Moje pytanie brzmi: w jaki sposób uczynić komponent dostępny poza modułem, do którego należy? Taki jakby globalny partial. Pozdrawiam: pion Ten post edytował phpion.com 31.08.2007, 21:47:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że komponent znajduje się w jednym module nie znaczy, że nie możesz go użyć w innym.
Gdyby tak było to po co by był pierwszy parametr w funkcji include_component(), który przecież mówi z jakiego modułu zaciągamy komponent. Zrób normalnie komponent (umieszczając pliki i nazywając ja w taki sposób jak należy) i będziesz miał do niego dostęp zawsze. Na przykład w jakimś widoku z, dajmy na to, modułu Photo zawsze możesz napisać: i w ten sposób użyjesz komponentu treeSelect z modułu category |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
![]() Ślepy jestem... błąd przecież dotyczył _treeSelectOption, który to jest włączany w samym _treeSelect. W nim brakowało określenia modułu tj. brakło 'category/'. Dupa ze mnie. Sorry za bezsensowny post... i dzięki za pomoc ![]() PS: właśnie ten pierwszy parametr nie dawał mi spokoju - po co by był jeśli nie możnaby wykorzystać komponentu poza jego modułem ![]() PS2: a 10 linijek niżej miałem: co działało poprawnie. ![]() Ten post edytował phpion.com 31.08.2007, 22:07:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:35 |