![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie.tymrazem sprowadza mnie do was kwestia cache.czytałem troche na forum jak róniez w google. Tak dokładnie to cały dzień praktycznie zajmuje się właśnie tą kwestią. i powiem szczeze nic nie rozumiem z tego cache.czy możecie polecic strony na których jest prosto opisane cachowanie stron php na któych używam zapytań sql.Chciałbym również abyście wyjaśnili mi jeszcze kwestię optymalizacji samych zapytań. a dokłądnie wywoływanie sql w pętli. czyli uproście coś takiego:
No i jeśli to nienadwyręży Waszej cierpliwości do mnie to również prosił bym o jakiś prosty opisik dlaczego tak a nie inaczej.oczywiście wszystko dotyczy przyspieszenia działania skryptu.Z góry dziekiMateusz nikt nie potrafi mi pomóc ![]() ![]() jeśli nie ma przyjaznego opisu cachowania to przynajmniej uporządkujcie mi ten kod php i to opiszcie jak i dlaczego ??chyba ze to nie da sie inaczej napisać ![]() Ten post edytował mateuszpi 1.09.2007, 14:29:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że to Ci pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok. dzięki za linka. niby czytałem ale posiedze nad tym jeszcze troche.
a co ze sprawą poprawy zapytania ![]() czy jest poprawne skoro nikt o nim nie wspomina ![]() daje jeszcze raz bo ta wcześniejsza wersja coś sie rozjechała
Ten post edytował mateuszpi 1.09.2007, 19:42:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2007 Skąd: Sheffield, UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok. dzięki za linka. niby czytałem ale posiedze nad tym jeszcze troche. a co ze sprawą poprawy zapytania ![]() czy jest poprawne skoro nikt o nim nie wspomina ![]() daje jeszcze raz bo ta wcześniejsza wersja coś sie rozjechała
Masakryczny kod, nie lepiej zamiast iterować po wynikach zapytania zrobić:
co do samego cache dwie rzeczy: - po pierwsze natywny cache w MySQL - po drugie memcache, można cachować w nim tablicę wyniku, dobrze jest to opisane w manualu php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:25 |