![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciał bym aby na moje stronie było kodowanie znaków w UTFie ale moja wersja mysqla nie umożliwia tego kodowania więc po wyciągnięciu danych pojawiają się krzaczki. Jest jakaś funkcja pozwalająca na konwersje juz po wyciągnięciu danych z bazy?
Coś w stylu: Kod <?php
$dane_z_bazy; $dane_w_utf = IsoToUtf($dane_z_bazy); ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób tak:
Kod $zapytanie = mysql_query("SET CHARSET utf8"); $sql = "SELECT * FROM tabela"; $result = mysql_query($sql); po sprawie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tym problem ze moja wersja MySQLa nie obsługuje takiego kodowania...są dostępne tylko różne rodzaje ISO.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobrze, ale próbowałeś? Spokojnie powinno ci zadziałać
|
|
|
![]()
|
|
próbowałem i tego i jeszcze czogoś w stylu "SET CHARACTER SET UTF8"... to w manualu mysqla znalazłem.
Na koniec wylistowałem sobie dostępne zbiory kodowania znaków i niestety utf tam niebyło Ten post edytował gruzin 31.08.2007, 14:24:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2005 Skąd: Legnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
iconv
-------------------- SithTemplate
|
|
|
![]() ![]()
|
|
krótko i treściwie...wielkie dzieki
![]() Dla leniwyxh link http://pl2.php.net/manual/pl/function.iconv.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Są serwery, na których iconv() nie działa, lub nie funkcjonuje poprawnie. Myślę, że bardziej chodziło o kod w rodzaju:
Konwersja we wszystkich kombinacjach win/iso/utf8. P.S. Tam gdzie w kodzie wyswietliły sie emotki, jest ciąg "xd". Ten post edytował Hazel 31.08.2007, 20:22:37 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie korzystasz z bazy bezpośrednio (bez PHP) to możesz też raz skonwertować wszystko co jest na UTF8 i zapisywać w niej, a że wewnętrznie "myśl" ze to jest np. ISO to już nie ważne.
Znak o kodzie 96 po zapisaniu i odczycie nadal będzie miał ten kod. A ciągła konwersja nie jest dobra, ale jeśli będziesz korzystał np. phpMyAdmin to już kłopot bo domyślne kodowanie spowoduje że znaki z UTF8 będą podwójnymi krzaczkami... -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, skorzystałem z tej funkcji w moim kodzie, i do tej pory działało ok, dopóki nie zauważyłem, jednak małego błędu. Mianowicie, podczas konwersji z ISO na UTF zamienia mi literę "ż" na "ź" i odwrotnie "ź" na "ż". Próbowałem znaleźć nieprawidłowości w tablicy funkcji iso_conv, ale to nie pomogło! Co może być tego przyczyną i jak sobie z tym poradzić? Czy ktoś spotkał się z podobnym błędem? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie lepiej korzystać po prostu z iconv, tylko wynajdywać koło na nowo...?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:06 |