![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam następujący problem. Serwer, na którym znajduje się tworzona przeze mnie baza danych, sortuje według zestawu znaków latin1. Nie mam możliwości zmiany ustawień serwera. Ogólnie z polskimi znakami nie mam problemu, są wyświetlane poprawnie, ale sytuacja jest już mniej ciekawa jeśli chodzi o wyświetlanie list w kolejności alfabetycznej. Polskie znaki są oczywiście na końcu. Czy możecie w związku z tym poradzić jakiś sposób obejścia tej przeszkody i zmuszenia skryptu do prawidłowego sortowania po polsku? Zaznaczę, że zmiana serwera mysql nie wchodzi niestety w grę. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki pozdrawiam Adam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zestaw porównywania znaków (dla kolumn tekstowych tabel i ew bazy i całych tabel) ustaw na ten, którego chcesz używać (dajmy na to latin2 [czyli iso-8859-2]): jako latin2_general_ci.
np:
W skrypcie zaraz po nawiązaniu połączenia wykonaj zapytanie
Jak to nie pomoże to chyba już nic innego... Ogólnie problem wynika stąd, że polskie znaki diakrytyczne (jak zresztą wszystkie inne) są umieszczone za alfabetem podstawowym, więc z punktu widzenia sortowania ą jest większe niż z... Ten post edytował drPayton 31.08.2007, 12:00:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za propozycję, ale niestety nie zadziałało.
Spotkałem się gdzieś natomiast z propozycją, aby dane z bazy sczytać do tablicy i potem już na tablicy dokonać właściwego sortowania. Nie wiem jednak jak za bardzo miałoby to wyglądać. z góry dzięki za pomoc i pozdro Adam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:28 |