![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Grzegorz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam następujący problem: w tabeli MySQL jedną z kolumn jest ciąg id, oddzielonych np. ";". Jakiego polecenia powinienem użyć żeby wśród tych ciągów znaleźć wszystkie wiersze, w których pojawia się określone id? Przykład: Baza danych sieci sklepów ma tabelę z produktami. Do każdego produktu przyporządkowana jest grupa sklepów (w kolumnie "id_sklepu": "Warszawa;Wroclaw;Krakow;"). Jakiego polecenia powinienem użyć, żeby dowiedzieć się, jaki asortyment (wszystkie produkty) oferuje np. sklep w Krakowie? Wiem, że powinienem użyć funkcji explode() do rozdzielenia poszczególnych $id_sklepu, ale jak to zrobić, żeby funkcja zadziałała w całej tablicy, a później jeszcze przyporządkowała określone wyniki do danego $produkt? Pozdrawiam, Grzegorz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 12 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ja bym to zrobił w trochę prostszy sposób. Jeżeli chcesz wzbierać produkty należące tylko do danego sklepu, to proponowałbym zrobienie dodatkowej tabeli z identyfokatorami sklepów i ich nazwami. Zrobić funkcję generującą pole wyboru (<select></select>) z nazwami sklepów typu: <select name="opcje"> <option id="0" value="krak" selected>Kraków</option> <option id="1" value="wawa">Warszawa</option> <option id="2" value="wroc">Wrocław</option> ...itd </select> Wtedy w kolumnie "id_sklepu": trzymasz wartości "wawa;wroc;krak;") Następnie robisz sobie funkcję jak poniżej:
Ważne jest żeby przypadkiem identyfikatory sklepów Ci się nie pomyliły. To by było na tyle. Pozdro. |
|
|
--Grzegorz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję, trafas. Pozdrawiam
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |