![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przykładowa tabela:
id - autoincrement
Wykonuje takie zapytanie i skrypt nie zgłasza błędu, za to zwraca 1. Dlaczego ? Ten post edytował cornholio666 29.08.2007, 18:48:52 -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 2 Dołączył: 6.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzasz zapytanie z poziomu bazy czy php
![]() Może kwestia leży w kodzie i zwraca Ci true co jest interpretowane przez php jako 1. Ja wykonując takie zapytanie z poziomu phpmyadmina dostaje Cytat MySQL zwrócił pusty wynik (zero rekordów).
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzam z poziomu php.
W wyniku dostaje 1 Może to ma jakies znaczenie ze tabela jest typu INNODB? Ten post edytował cornholio666 29.08.2007, 19:47:42 -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Cytat mysql_query() zwraca identyfikator wyniku (lub FALSE w przypadku niepowodzenia) 1. Czyli zwrociło mi indentyfikator 1, co to znaczy? 2. Dlaczego nie wywala błędu skoro wiadomo że id nie może byc 0 ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
Ad1. Identyfikator połączenia to identyfikator połączenia .... nawet nie wiem jak to wytłumaczyć .... numer linii na autobusie/tramwaju ... patrząc na niego wiesz gdzie dojedziesz ... podobnie potraktuj identyfikator połączenia
Ad2. Zapytanie sprawdza warunek, nie znajduje żadnych rezultatów więc zwraca pusty zestaw ... tak samo jakbyś napisał w pytaniu where id=99999 ... jak nie będziesz miał takiego rekordu to zwróci Ci pusty zestaw. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Identyfikator połączenia - wiem co to jest, nie wiedzialem ze to jest to samo co identyfikator wyniku.
Czyli najlepszym rozwizaniem bedzie dodatkowe zapytanie które sprawdzi czy takie ID istnieje ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
Ale po co
![]() Przecież mysql_query w przypadku zapytania SELECT zwraca Ci identyfikator połączenia a nie wynik .... wykonaj mysql_query a potem mysql_fetch_* żeby sprawdzić czy rekord istnieje. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo
mysqli_num_rows($result) - funkcja zwraca liczbę wierszy więc w tym przypadku bedzie 0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:13 |