![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to chyba nie zależy do rodzaju bazy.
tworząc coś_jak_grę w php(coś_jak_strategie) mamy załóżmy 100 miast, każde z tych miast może jednocześnie budować ileś budynków (max 10) chodzi o sprawę wydajności, co lepsze : jedna tabela trzymająca dane o wszystkich budowanych budynkach ze wszystkich miast czy dla każdego miasta osobna ? potem może te liczby się zwiększą .... Ten post edytował slepiec 28.08.2007, 10:37:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób wstepny projekt bazy danych potem przejdz z normalizacja do 3 postaci normalnej (3NF).
I bedziesz mial pewnosc ze nie masz redundancji danych w bazie. -------------------- I WANT TO BELIEVE
Co to, to nie mogę powiedzieć 8) --==SGC SG1==-- <<Jaffa Kree!!!>> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, może ja nie zaskoczyłem. Wstępny projekt jest :
tabela miasta : IDmiasta | nazwa | ..... tabela budynki : IDbudynku | nazwa | ..... | czas_budowy tabela budowane : IDmiasta | IDbudynku | .... | koniec_budowy klucze podstawowe w wszystkich trzech IDmiasta i IDbudynku; ale mi chodziło o to czy tabelę budowane nie rozłożyć na kilka (z czasem kilkaset) tabel dla każdego Miasta. Dobra uznałem że i tak będę trzymał w jednej tabeli, raczej w każdym Mieście nie będzie budowanych 100 budynków tylko kilka, więc rozkładanie tego nie miało by sensu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o Normalizacji Baz Danych.
Bo bez tego daleko nie zajdziesz. Wiem ze to troche nudnej teorii ale potem przydaje sie w praktyce i naprawde ulatwia zycie. Wiec zachecam do lektury jakiegos poradnika znalezionego na www.google.pl Ten post edytował Mordoran 28.08.2007, 14:47:52 -------------------- I WANT TO BELIEVE
Co to, to nie mogę powiedzieć 8) --==SGC SG1==-- <<Jaffa Kree!!!>> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zrobił 2 tabele - miasta i budynki. W tabelce budynków dałbym jakieś pole, które sprawdza, czy budynek już jest, czy jeszcze się buduję (status) i tyle. Chyba, że potrzebujesz jakichś innych rozwiązań...
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:46 |