![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczę się php z książki ...vademecum profesjonalisty.
W rozdziale 16 jest przykład z uzyskiwaniem dostępu do katalogów i plików poprzez uwierzytelnianie przy pomocy .htaccess. Używam XAMPP 1.6.3a. Gdy wpisuję ścieżkę do katalogu pojawia się okienko i po wpisaniu w nim nazwy użytkownika, hasła i zatwierdzeniu, wyskakuje Error 500. =Plik .htaccess= ErrorDocument 401 /www/odmowa.html AuthUserFile /home/ksiazka/.htpass AuthName "Nazwa zasobu" AuthType Basic require valid-user =Plik .htpass= uzytkownik1:$apr1$gb0.....$lVKZwINemrJAbVl.7dd/Q1 uzytkownik2:$apr1$wb0.....$6BAcMxyq.CUv2KWgh/VMO0 uzytkownik3:$apr1$Hc0.....$c6iU8qK1hjXYxv9mAQOsJ0 uzytkownik4:$apr1$uc0.....$nsFtcIt49dq.zaMkqyLed0 Plik .htaccess znajduje się w lokalizacji: htdocs/www/zastrzezone/.htaccess Plik .htpass znajduje się w lokalizacji: htdocs/home/ksiazka/.htpass Plik .htpass generuję przy pomocy htpasswd.exe wpisując: htpasswd -bc .htpass uzytkownik1 haslo1 Jak usunąć ten błąd? (Error 500). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 418 Pomógł: 8 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgaduję:
require valid-user => Require valid-user (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moduł do Apacha zainstalowany (mod_auth...)? Allow_override_all ustawione w confach?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W katalogu apache/modules/ mam następujące mod_auth_... :
basic, digest, mysql, remote, sspi, ponadto mam jeszcze mod_authn_... : alias, anon, dbd, dbm, default, file, mod_authnz_idap, mod_authz...: dbm, default, groupfile, host, svn, user. <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None Order deny,allow Deny from all </Directory> <Directory "C:/xampp/cgi-bin"> AllowOverride None Options None Order allow,deny Allow from all </Directory> W obu przypadkach None zamieniłem na All, nic nie dało, to jeszcze wyłączyłem Options FollowSymLinks (gdzieś wcześniej czytałem, że można spróbować) i też nic nie pomogło. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W katalogu masz, a czy są załadowane (odpowiednie linie w httpd.conf odkomentowane)?
|
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście nie odkomentowałem wszystkich mod_auth.
Odkomentowanie ich nie przyniosło jednak oczekiwanych rezultatów Nadal wyskakuje mi Error 500. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:07 |