![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:arrow: to moze nie jest zwiazane z tematyka foruma, ale...
:?: Jak uwazacie: Jaki jest rynek pracy? Czy latwo jest znalesc prace czlowiekowi ze znajomosica powiedzmy: php, MySQL, XML w miare dobrze platna prace? :!: Czy tez php to strata czasu i jedynym wyjsciem jest przekwalifikowanie sie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2002 Skąd: Rabka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh, to powinna byc sonda...
ale mysle, ze rynek pracy jest bardzo przepelniony i nie wiem czy umiejetnosci zwiazane z php, sql-em i xml-em wystarcza... mysle, ze popyt teraz jest ogolnie na webmasterow znajacych sie na rzeczy... ![]() -------------------- Swimming through the void we hear the word,
We lost ourselves, but we find it all? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli co?
Lepiej sie przekwalifikowac? Moze lepiej jest z JSP albo ASP? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2002 Skąd: Piastów (k. Wa-wy) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalezy co rozumiesz przez 'znalesc prace'... jesli chcesz z tego zarabiac na zycie to raczej nie za bardzo da rade..., ale znam kolesia ktory pracuje na pol etatu z samego php+MySQL i jak na pol etatu to w sumie zarobki nie sa zle. Robota w php jest bardzo dobra wydaje mi sie dla uczniow/studentow - ja sam jestem w takiej sytuacji i bardzo mi odpowiada praca po zajeciach, a pieniazki jakie sie dostaje w stosunku do wlozonego czasu sa bardzo ladne.
Jesli chodzi o ASP/JSP to ... niestety nie w Polsce - na to bedzie Ci ciezko znalesc klienta bo w Polsce po prostu malo jest serverow obslugujacych takie (hehe) "nowosci" ... -------------------- pk@php.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jesli chodzi o ASP/JSP to ... niestety nie w Polsce - na to bedzie Ci ciezko znalesc klienta bo w Polsce po prostu malo jest serverow obslugujacych takie (hehe) "nowosci" ... Mylisz sie i to ogromnie. Znajdziesz prace w tej "kategorii" znacznie lepiej platna. niz w "kategorii" php. Java ma pszyszlosc, co niekoniecznie dotyczy ASP. Zlecenia na aplikacje w Javie daja duze firmy, dysponujace duzymi pieniedzmi i wymagajace wysokiej jakosci aplikacji (stronka Gazety Wyborczej i kilka innych wiekszych serwisow w Polsce dziala w oparciu o JSP, servlety, ...). Ich nie interesuje hosting u podrzednych ISP - wstaja swoje maszyny u tych profesjonalnych na zasadzie kolokacji lub tworza wlasne centra danych. Odpalaja na nich kazdy soft, jaki im sie podoba i na jakiego zakup jest ich stac. Reasumujac - mylisz sie co do tego, ze nie ma klientow na rozne aplikacje Javy i ze w Polsce nie ma dla nich platformy. PS Przeciez zawsze mozna rzucic troche grosza i kazdy admin, gdy poczuje kase, to jest w stanie stworzyc korzystne warunki dla "swojego najlepszego klienta":-) -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
Czyli jaki z tego wniosek?
W polsce nie ma szans na robote 'programisty aplikacji internetowych' ![]() Czyli nauka tego (php,ASP,JSP) to strata czasu? Jestem ciekaw jeszcze jednego: jaka branza IT najchetniej (najwiecej) rekrutuje nowych pracownikow (gdzie jest 'wziecie') ![]() Wnioskuje, ze w polsce nie dosc ze jest recesja to w ogole boom informatyzacji jeszcze przed nami? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Firmy poszukujące pracowników na stanowisko np. Programisty php oczekują od takiego człowieka nie tylko znajomości php, baz danych SQL, nie wspomne już o XML czy JS.. ale znajomości systemów unix'owych.. Linux lub FreeBSD (bo to najczestsze), poza tym chca jeszcze doswiadczonych ludzi we Flashu, a co za tym idzie w Grafice 2D, najczesciej Abobe Photoshop...
Jak tutaj znalesc takich wykwalfikowanych ludzi ? Oczywiscie, ze są tacy ludzie, ale kwota na jaka oczekuja przerasta nie raz mozliwosci wyplaty dla takiego pracownika.. :?: |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi sie ze o takich ludzi znow nie jest tak ciezko ...
Jezeli znasz sie na HTML znasz i XML, jezeli programowales w C++ poradzisz sobie bez problemu w php i JSP (z ASP troche gorzej, ale jezeli programujesz od dluzszego czasu to kazdy jezyk jest dla ciebie taki sam a na opanowanie czegos nowego spokojnie starczy 24h). Z flashem tez problemu takiego strasznego nie powinno byc w koncu wystarczy troche talentu odziedziczonego po pradziadku malarzu i bedzie OK. :? Chyba nie jest tak zle... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak uwazacie: Jaki jest rynek pracy? Czy latwo jest znalesc prace czlowiekowi ze znajomosica powiedzmy: php, MySQL, XML w miare dobrze platna prace?
:!: Czy tez php to strata czasu i jedynym wyjsciem jest przekwalifikowanie sie? zalezy od zaawansownaia wiedzy, miasta znajomosci i grubosci portfolio. moze sie okazac ze nie posiadajac dosc ktoregos z tych 4 nie masz zbytnio szans (smutna szara rzeczywistosc). php jest popularne ale sugerowlanym zaintersowac sie czyms innym - i jsp i asp (asp.net) sa nienjagorszymi pomyslami. ze swojej strony dorzuce perla i ew pythona. a potem to juz tylko pisac pisac pisac. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
W sumie to mnie pociesza... :wink:
W ASP juz kiedys robilem, a JSP wlasnie zaczynam sie uczyc... zobaczymy... Wiec, co mowisz pisac pisac pisac - a wiec kasa kasa kasa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat pisac pisac pisac - a wiec kasa kasa kasa
nie. te dwa sie roznia. jesli uda sie polaczyc oba to winszowac, ale zeby nikt tutaj wlosow z glowy nie darl ze nikt nie chce mu placic $ a on tak duzo wie. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co wiem , to asp, jsp jak i php dzialająpo stronie serwera.
nie różią sięone od siebie zabardzo pod względem możliwości.... |
|
|
![]()
|
|
Cytat z tego co wiem , to asp, jsp jak i php dzialająpo stronie serwera. nie różią sięone od siebie zabardzo pod względem możliwości....
mowilem o roznicy pomiedzy zarabic a pisac. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat z tego co wiem , to asp, jsp jak i php dzialająpo stronie serwera.
nie różią sięone od siebie zabardzo pod względem możliwości.... 8O Dawno tak nie zaROTFlowalem ![]() ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Piotr Drewnik || haiaw@crew.php.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro już jest tu na forum taki post troszkę nie związanyz tematem to chciałbym go kontynuować.
Moje pytanie brzmi jak zacząć ? Ewentualni pracodawcy wymagają portfolio, linków do wykonanych prac itp, a my mamy co najwyżej swoją stronę może i dobrą ale jedną jedyną i to w dodatku robioną dla siebie a nie na zamówienie. W związku z tym nas nie biorą do swojej pracy (chodzi mi tu o zlecenia jakich wiele się pojawia), nasze portfoloi się nie powiększa i kółko się zamyka. Co z tym fantem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polcay maja to do siebie, ze potrafia (przynajmniej niektorzy) kombinowac - powinno Ci cos dac do myslenia.
Zaczynasz od zrobienia swojej strony, pozniej robisz za grosze dla jakiejs cioci, wujkowi, znajomym i tak portfolio sie powieksza (wprost proporcjonalnie do umiejetnosci). Jak juz zostaniesz przez kogos dostrzezony, to zaczna sie sypac zamowienia w 100% komerycjne, za konkretniejsze pieniadze :-) |
|
|
![]()
|
|
Nie, z porfolio problemow raczej nie ma... kazdy chce zeby cos mu zrobic za darmo/pol-darmo :wink:
Ja w portolio mam dwie pozycje (w ciagu 1 roku) - maly serwis informacyjny i reklamowke, a pozostale 2 wlasnie sie robia (i nie takie male - m.in. ze sklepem internetowym)... Zobaczymy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chodzi o wykorzystanie asp i javy to w wielkih firmach np w Erze GSM w ich wewnetrznej sieci tylko to sie wykorzystuje.
|
|
|
![]()
|
|
OK, ale swoja droga, czy nie jest to zastanawiajace?
php jest rownie dobre jak ASP... Czemu wiec ASP a nie php? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi sie, ze dlatego iz Microsoft rules (hehe
![]() A jesli dobrze kojarze to chyba asp ma wieksza mozliwosc ingerencji w system, wiec i wieksze mozliwosci. Ja tam osobiscie jestem za php :!: 8) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:54 |