![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję dojść źródła dziwnego problemu. Kiedy za drugim razem odwołuję się do tablicy $last_comment[0] (print_r z jej zawartości poniżej) otrzymuję błąd
Notice (8): Undefined offset: 0 [CORE\app\controllers\pages_controller.php, line 32]. Wiem, że można się tym zupełnie nie przejmować i łatwo wyłączyć, ale powiedzmy, że jestem phpowym purystą i chcę poznać przyczynę, dlaczego powstaje ten notice. Mój kod wygląda w ten sposób:
a tablica $last_comment ma taką postać:
Czy ktoś z Was zna pochodzenie tego problemu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy w pierwszym skrypcie znana jest zawartość opisywanej tablicy? Błąd mówi że nie ma indeksu "0" w tablicy $last_comment
Jak na moje oko to pierwszy skrypt w ogóle nie widzi deklaracji tablicy pokaż cały skrypt... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepisałem ten kod od początku i już nie ma błędu. Ale wciąż nie mam pojęcia, skąd on się brał.
Problem polegał na tym, że jeżeli wykonałem print_r tylko jeden raz, to było wszystko ok. Notice pojawiał się dopiero przy drugim wywołaniu print_r. Czy istnieją jakieś wskaźniki aktualnego elementu w tablicy w php? Coś a'la wskaźnik ostatnio odczytanego znaku w otwartym pliku w C? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
blad dotyczyl sie tego:
powinno byc tak:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Auuuuććć... co za nieuwaga z mojej strony :/:/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 20:26 |