![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebuję mieć możliwość zapisu i odczytu zdjęć z bazy danych, jednak pobierane zdjęcia wyświetlają się w postaci tekstowej. Co robię nie tak?
------------------------- do PHP są odpowiednie znaczniki BBCode tym razem poprawiłem ale pamiętaj i stosuj sie do tego na przyszłość ~Cienki1980 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 27.06.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiego typu masz pole ze zdjęciami w bazie?
Do przechowywania danych binarnych potrzebujesz pola blob. Sprawdź też czy przed wysłaniem zdjęcia nie trafiają do przeglądarki jakiekolwiek nagłówki. Chociażby dane w postaci spacji, itp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 25.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest BLOB... To pewnie wina nagłowków zatem. Kod wysyłania zaczerpnięty jest po części z jakiejś www i po krótce wygląda tak... [część] Plik do bazy ładnie wpada.
Powód edycji: BBCode ~Cienki1980
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest wina nagłówków. Nie określiłeś jakiego typu dane wysyłasz, więc Apache domyślnie ustawił nagłówek Content-Type: text/plain (albo text/html, nieważne)
header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm.. Najlepiej byloby te headery zróznicować w zależności od rodzaju pliku jakimś
if ($filetype=="image/png") { header("Content-type: image/png\"); } else if($filetype=="image/jpeg") { header("Content-type: image/jpeg\"); } czy to bez roznicy? I że się tak nieśmiało zapytam... gdzie to dodać? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widzę, że przed wysłaniem do bazy masz taki kod:
Więc chyba najprościej będzie dodać do tabeli w bazie jeszcze jedną kolumnę, trochę przerobić ten kod, a podczas wyświetlania obrazka dodać:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Dobra myśl, dzięki:)Hmm działałoby bez zarzutów ale wypisuje mi : Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at C:\blablabla\funkcje_form.php:25) in [...]Wskazuje tutaj na funkcje która sprawdza pola w formularzu, i to zupełnie gdzie indziej... Nie wiem jaki może mieć związek : |<tak, dopiero się uczę:)> hmm help o.0
Ten post edytował ann 26.08.2007, 16:38:51 |
|
|
![]()
|
|
Nie można wysłać do przeglądarki żadnej treści, a ty coś w 25 linii pliku funkcje_form.php wysyłasz.
PS. Mam nadzieję, że wiesz, że nie można za jednym zamachem wysłać do przeglądarki tekstu i obrazków. Musisz wtedy rozbić to na 2 pliki: plik1.php
plik2.php
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 01:53 |