![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tablicę w takiej postaci:
Posiada ona kilkanaście wierszy z danymi graczy, zdobytymi bramkami, punktami... Tu nasuwa się moje pytanie: jak zrobić w php, żeby posortować wiersze w malejącej kolejności odpowiednio wg liczby punktów, bilansu bramek, bramek zdobytych? Chodzi mi o to, żeby uzyskać taki efekt jak w mysql przy użyciu: "... ORDER BY points, goals, goals_in" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
asort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub jakaś podobna
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jak to zastosować od tablicy wielowymiarowej i do konkretnych jej elementów? Prosiłbym o przykład
Ten post edytował koszal 24.08.2007, 21:07:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o tablice wielowymiarową...
Za pomocą wyszukiwarki na forum znalazłem ciekawy temat dotyczący sortowania tablic wielowymiarowych: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20...rt=#entry125185 Mam nadzieję, że to choć trochę pomoże Ten post edytował kornel-php 24.08.2007, 21:17:24 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/en/function.array-multisort.php
przy odrobinie szczęścia zrozumiesz o co chodzi;] Ten post edytował tommy4 24.08.2007, 21:16:23 |
|
|
![]()
|
|
No dobra, dzięki Wam wielkie, łapie sie za słownik i powoli może dojde jak to sie robi ;P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze można użyć usort() i zdefiniować własną funkcję porównująca, często tak jest łatwiej
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Udało mi się posortować tablicę, ale nie tą co chciałem. W tej, na której mi zależy wciąz wyskakuje błąd, którego nie potrafię wyeliminować:
Kod Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 57 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 58 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 59 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 57 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 58 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 59 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 57 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 58 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 59 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 57 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 58 Warning: Cannot use a scalar value as an array in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 59 Warning: array_multisort() [function.array-multisort]: Argument #1 is expected to be an array or sorting flag that has not already been specified in D:\PHP\tabelka\test2.php on line 65 Kod mojego skryptu:
wydruk z nieposortowanej tablicy: Kod Array ( [0] => Array ( [points] => 3 [goals] => -1 [goals_in] => 5 [goals_out] => 6 [id] => 1 [name] => andrzej [team] => Manchester United FC ) [1] => Array ( [points] => 1 [goals] => -4 [goals_in] => 1 [goals_out] => 5 [id] => 2 [name] => wojtek [team] => FC Barcelona ) [2] => Array ( [points] => 7 [goals] => 4 [goals_in] => 6 [goals_out] => 2 [id] => 3 [name] => zbigniew [team] => Real Madrid ) [3] => Array ( [points] => 6 [goals] => 1 [goals_in] => 7 [goals_out] => 6 [id] => 4 [name] => romek [team] => Inter ) ) Jak widać skrypt odpowiednio kompletuje dane, ale coś jest z nimi nie tak ;/ Może podam skrypt, który udało mi się stworzyć i działa bez zastrzeżen:
Osobiście nie widze różnicy między tymi skryptami, ale widocznie interpreter Php je zauważa ![]() PS. Jeśli popełniłem jakiś bardzo głupi błąd, to przepraszam, dopiero raczkuję w php Ten post edytował koszal 25.08.2007, 17:58:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:49 |