![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój skrypt do wykonania potrzebuje danych z kilku baz. Schemat wygląda tak:
Moje pytanie brzmi czy nie można jakoś inaczej przełączać się między tymi bazami, niż za każdym razem zamykając i otwierając połączenie? Teoretycznie jeśli poda się te same argumenty dla "mysql_connect, to nie wywołuje on nowego połączenia, a tylko ponownie używa już wywołane. Czytałem jednak na php.net, że jeśli między 2 połączeniami o takich samych argumentach (czytaj - do tej samej bazy), znajdzie się połączenie o innych argumentach, to zostanie wywołane nowe połączenie zamiast wznowienia. Sumując: W chwili obecnej (zgodnie z zaprezentowanym schematem) skrypt wywołuje 3 połączenia SQL (2 do bazy "A" i 1 do bazy "B"). Chciałbym zamiast tego wywoływać 2 połączenia. Jakieś pomysły?? Ten post edytował mruwek 24.08.2007, 18:35:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdzałeś jak to jest, gdy podasz czwarty argument funkcji mysql_connect() ?
Ja tak jeszcze nie robiłem, więc nie wiem. Ten post edytował lopik 24.08.2007, 19:44:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A musisz zamykać połączenie za każdym razem, gdy zmieniasz bazę? Czemu nie możesz korzystać z 2 połączeń równolegle?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie działa.
Mówię prawie, bo nie działa mi ta opcja przy stosowaniu funkcji. Gdy w skrypcie jest jakieś zwykłe zapytanie, które odnosi się do bazy, to bez problemu wszystko działa. Gdy jest to jednak zapytanie tworzone w funkcji includowanej z innego pliku to nie wiedzieć czemu nie działa. Przykład: index.php (fragment)
I oto w class_mysql.php znajdujemy coś takiego:
Zmieniłem to oczywiście na:
No i niestety nie działa. Wywala nic ciekawego - "Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in ..." Jaka jest tego przyczyna? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie działa. Mówię prawie, bo nie działa mi ta opcja przy stosowaniu funkcji. Gdy w skrypcie jest jakieś zwykłe zapytanie, które odnosi się do bazy, to bez problemu wszystko działa. Gdy jest to jednak zapytanie tworzone w funkcji includowanej z innego pliku to nie wiedzieć czemu nie działa. Przykład: index.php (fragment)
I oto w class_mysql.php znajdujemy coś takiego:
Zmieniłem to oczywiście na:
No i niestety nie działa. Wywala nic ciekawego - "Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in ..." Jaka jest tego przyczyna? Chyba zapomniales 2 argumentu dla funkcji :
|
|
|
![]()
|
|
Tak, masz rację. Prócz tego powinienem jeszcze zglobalizować $site_conn. Teraz już działa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:49 |