![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jeśli mamy w tabeli trzy wiersze i pole parent_id ma wartości 1, 2, 2 to możemy policzyć ilość unikalnych parent_id tak
a jak to zrobić z count() ? Potrzebne mi to do widoku
obecna wersja zlicza błędnie... ![]() Ten post edytował jastu 24.08.2007, 12:42:47 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ręce mi opadły....mogłem sprawdzić w ten sposób.Dzięki !
Szkoda bo : Cytat For a view to be updatable, there must be a one to one relatoinship between a view row and a (base) table row. Although I can think of a situation where a join does not preclude this requirement, it seem MySQL chooses to ban joins altogether. At least, the doc:
[dev.mysql.com] say that a view is not updateble if it contains: Aggregate functions (SUM(), MIN(), MAX(), COUNT(), and so forth) DISTINCT GROUP BY HAVING UNION or UNION ALL Subquery in the select list Join Non-updatable view in the FROM clause A subquery in the WHERE clause that refers to a table in the FROM clause Refers only to literal values (in this case, there is no underlying table to update) ALGORITHM = TEMPTABLE (use of a temporary table always makes a view non-updatable) Ten post edytował jastu 24.08.2007, 13:20:57 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 01:31 |