![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozdrawiam
Mam pytanie jak w prosty sposób sprawdzić czy istnieje jakiś indeks w tablicy. Tak aby nie pojawiał się błąd: Notice: Undefined offset: 5 in /mnt/www/plik.php on line 372 -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
isset pluje błąd taki jak napisałem powyżej, sprawdź sam jak nie wiezysz
-------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
![]() To pokaz kod, bo moze nie umiejetnie uzywasz isset Cytat sprawdź sam jak nie wiezysz No oczywiscie, juz pędze i bede sprawdzal dzialanie funkcji ktorej uzywam od 4 lat...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
troche dopisze
mam taki kawałek kodu:
i załózmy że dla $licznik=5 nie istnieje wymiar w tablicy jak to sprawdzić? -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
hwao: ok to jest dobre, tak stosowałem w innym miesjcu ale chciałem się spytać czy nie ma jednego polecenia
nospor: no ok ale wtedy musze zrobic wiecej takich ifów na kazdy poziom tablicy w kazdej iteracji, a nie ma jednego polecenia gdzie wrzuce całą tablica i da mi false albo true? -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
PS: po co ci 4-wymiarowa tablica? Potrafisz to sobie wogóle wyobrazić? bo ja nie bardzo... Co chcesz osiągnąć? Bo domyślam się, że samo przypisanie dla $wiersz1, $wiersz2 jest również złym posunięciem. Ten post edytował phpion.com 23.08.2007, 11:26:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~phpion.com coraz więcej mizernych średniaków bierze się za frameworki.
Piszesz dosłownie w każdej sprawie związanej z Symfony i prawie zawsze kończy się na tym, że czegos nie doczytałeś, albo nie zrozumiałeś z dokumentacji. Już nawet raporty na te Twoje problemy z Symfony się pojawiają. Żadnego większego problemu nie jesteś w stanie rozwiązać sam tylko lecisz na forum. Co byś teraz chciał usłyszeć? "Wróć do PHP3" ? Wyluzuj więc. Napisałem to żeby Ci uzmysłowić, że tak jak Ty teraz jedziesz tak i Tobie można pojechać. Nie podoba Ci się czytanie przedszkola to nie rób tego i nie odpisuj. Nie musisz. Świat przetrwa bez Twojej interwencji. P.S. I niech to bedzie koniec prywatnych wycieczek. Reszta między sobą bądź do mnie na PW |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
/*
usunięto - poniosło mnie poprzedni post również wyedytowałem */ PS: dobra, koniec, buziak :* Ten post edytował phpion.com 23.08.2007, 11:27:04 |
|
|
![]()
|
|
phpion.com
Zauważ że isset nie sprawdza się do tablicy, no owszem można stosować ale na kazdy wymiar tablicy
cos takiego rzeczywiscie będzie cziałało, to jest naprawde złożona struktura, to jest tylko kawałek kodu i objęcie jej tablicą jest najlepszym sposobem, chociaż zastanawiam się nad uzyciem klasy ale jak już napisałem pytanie brzmi, jak sprawdzic czy taka struktura istnieje: $this->tablica[1][$licznik]['nazwa']) jeżeli np. brakuje ktregoś wymiaru i żeby to było jedno polecenie, no i tylko o to chodzi nie zagłebiaj się już czy moje rozwiązanie jest ok -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Hmmm rozumiem, że do budowy tej struktury używasz 4 pętli. Nie możesz w każdej z nich sprawdzać isset'em istnienia odpowiedniego indeksu tablicy?Swoją drogą: możliwe, że przydatne Ci będzie również is_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
pytanie brzmi, jak sprawdzic czy taka struktura istnieje: $this->tablica[1][$licznik]['nazwa']) |
|
|
![]()
|
|
Czy to ci wali bledem z isseta? no chyba nie. a sprawdzasz sobie wielopoziomowo. Nie wiem gdzie masz problem. Mozesz tez uzyc empty(). Ono z zalozenia niczym nie pluje. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie chcę się kłucić bo pewnie coś źle robięale uważam że nie masz racji, masz pewnie mało restrykyjne ustawienia serwera i przez to Ci nie pluje błędów NOTICE, też mogę to wyłąćżyc i rzeczywiście wtedy to będzie działać ale przy ustawieniach:
jest błąd uwież miempty zachowuje się tak samo,jedynym rozwiązaniem jest w takim razie array_key_exists() skoro nie istniej takie rozwiązanie, a może można jakoś te błedy przechwytywać try{}catch{}, ktoś wie?a propo użycie is_array ten sam problem -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
ja mam takie samie ustawienia jak ty. Mi isset nie pluje zadnym bledem przy przykladzie co ci podalem. Tobie pluje? Mozesz pokazac jakim?
|
|
![]()
|
|
nospor: przeczytaj sobie cały temat jeszcze raz
kurcze jestem cierpliwy wyjasnie jescze raz jest taka tablica $this->tablica Array ( [1] => Array ( [4] => Array ( [1] => Array ( [nazwa] => Dupa ) ) ) ) i teraz do takiej tablicy zrob
i jeżeli rzeczywiscie masz takie same ustawienia to zobaczysz dla mnie jest to logiczne -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Cytat kurcze jestem cierpliwy wyjasnie jescze raz kurcze, ja tez jestem cierpliwy. podalem ci przyklad i prosze cie bybs mi pokazal jakie masz bledy z tego przykladu. ciezko?Jak ja mam twoje sprawdzic jak nie mam twojej klasy.... mysl troche. Przyklad mial odzwierciedlac Twoj problem. Pokaz mi wiec jego wynik a nie sie cierpliwujesz. edit: a ten srednik to tak masz w pliku? nic dziwnego ze masz bledy... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
sorx zjebałem
sorx masz racje Ten post edytował styx 23.08.2007, 12:56:14 -------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:35 |