![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem z JOIN'em w mysql: tabela i rekord który wybieram w warunku do join w klauzie ON ma tak jakby kilka zwracanych rekordów, baza zawsze zwraca mi tak jakby "pierwszy z brzegu", czy mogę to jakoś zmienic? probowalem juz order by, limity itp nic nie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podaj strukture tabel i przykladowe zapytanie, bo chyba nie do konca Cie rozumiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabele:
posty id dodany temat_id autor tresc ip akcept temat id temat artykul typ aktualne zapytanie:
i teraz wyswietla mi sie lista tematow z wybranego artykulu z liczba postow dla kazdego z nich oraz data pierwszego postu, a potrzebuje z data ostatniego postu w kazdym temacie... Jest to takie mini-forum do artykulow, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj:
|
|
|
![]()
|
|
Niestety to zapytanie w takiej formie powoduje blad:
Unknown column 'p.dodany' in 'having clause' Po dodaniu tej kolumny do select'a zapytanie sie wykonuje ale nie zwraca zadnych rekordow... |
|
|
![]()
|
|
No to moze tak:
tylko nie wiem czy czy pole typ nalezy do tabeli temat czy do post, jesli do post, to warunek typ = 1 trzeba przeniesc do podzapytania Ten post edytował osiris 22.08.2007, 09:34:30 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, po lekkiej przeróbce wreszcie się udało.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:12 |