![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2007 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
W ksiażce AJAX... znalazłem takie rozwiązanie, że w konstryktorze klasy było coś takiego: Kod class nazwa { private $mysqli; function __constructor () { $this -> mysqli = new mysqli(DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD, DB_DATABASE); } I sam chciałem coś takiego wykorzystać, stąd kod: Kod class nazwa { private $db; function __constructor() { $dsn = "mysql://".DBUSER.":".DBPASS."@".DBHOST."/".DBNAME; $this->db = DB::connect($dsn); if (DB::isError($this->dba)) { echo 'Blad polaczenia z baza danych!'; echo $this->db->getMessage(); exit(); } echo $this->db; } //... Próbowałem wykorzytsać to, co znalazłem na stronie: http://www.gajdaw.pl/bd/pear-db.html Problem: taki kod: Kod $login = new cLogin(); Nie powoduje tego, czego bym oczekiwal. Nawet jeśli wstawię do konstruktora echo nic sie nie dzieje [czy moze w __constructor nie moza uzywac niczrgo do wyswietlania?]. Bo z tego co wiem, poki co teoretycznie ,bo to pierwszy raz jak bawie sie PHP5 obiektowo, to powinien byc najpierw wywolany właśnie konstruktor. Wygląda na to, że nie jest wywoływany... Bo w miejscu kodu: Kod public function login($user, $pass) { // 36 echo 'jest fajnie - loguje cie'; // to wyswietla $query = "select idgroup, idvehiclegroup from susers where name = '".$user."' and pass = '".$pass."';"; $result = $this->db->getRow($query); // 41 if (DB::isError($result)) { // 43 echo 'Blad wykonania zapytania SQL!'; echo $result->getMessage(); return false; } return true; } Ma taki oto bład: Cytat Fatal error: Call to a member function getRow() on a non-object in C:\Atsr\Download\WebMaster\inc\login\class_cLogin.php on line 43 Co tu jest nie tak? I co zrobić, aby było ok ![]() Z gory dzięki za wszelkie pomysły. Ten post edytował yarpo 19.08.2007, 23:07:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:39 |