![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wiem, że postów dotyczących kodowania jest cała masa ale moj chyba troszke inny.
Otóż w bazie mam np kolumne VARCHAR w niej stringi z polskimi znakami. Strone koduje iso-8859-2. Wiem, że zaraz mi tu każdy napisze, że najlepiej UTF-8 ale.... na home.pl bazki są tylko w latin2 co za tym idzie iso8859. do rzeczy. w bazie wszystko mam oki (kodowanie bazki i tabel latin 2 latin2 general ci) a na stronie wysiewietlaja sie krzaczki. o co chodzi? jak to naprawić by wyświetlało sie oki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 9 Dołączył: 8.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób tak...koduj w utf-8 stronę...następnie przed zapytaniem które wstawia coś do tabeli albo z niej wyjmuje wstaw:
Kod $sql = mysql_query("SET CHARSET utf8"); gwarantuje, że problem zniknie:) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, w sumie to działa tylko że jak zmienie kodowanie pliku na utf-8 i kodowanie w meta na utf 8 to dostaje warning ze nagłówki juz zostały wyslane bo na początku pliku startuje sesje.
i juz przy takim kodzie wywala że nagłówki już zostały wysłane Ten post edytował john_doe 16.08.2007, 21:48:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czasami trzeba takze dodac:
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
nadal wywala WARNING headers already send, Fixus masz jakiś pomysł? Co to może być?
Ten post edytował john_doe 16.08.2007, 21:57:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest możliwe. Jeśli start sesji jest na samym początku i NIC przed nim nie ma (typu jakichkolwiek znaczników HTML, co zdarza się najczęściej), to taki warn nie ma prawa wyskoczyć. Na pewno coś masz jeszcze przed <?php .
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
nie mam nic. zaintalowalem vim`a, obadalem w dreamweawerze... nic. Myslalem ze edytor cos dodaje.
ale zrobiłem przed chwilą tak i jest oki: zakodowałem plik w formacie utf-8 without BOM |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 02:37 |