![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Miałem przyjemność pracować na dwóch 20,1'' Niestety tylko kilka dni, zanim sprawiłem sobie to co teraz mam. I to co prawisz to święte słowa. Nie można się było skupić na pracy
![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja się wyłamię. 17-19 to bym chyba zwykłe kupował. Ja wolę mieć większy fragment tekstu przed soba. wtedy łatwiej mi jakąś mega-pętle ogarnąć
![]() Teraz zbieram na 21" ale przy takim rozmiarze to chyba panorame kupie, zeby szyja nie bolała jak w pierwszym rzędzie kina ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 24 Dołączył: 14.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odświeżę stary temat
![]() z panoramami jest tak, że wydają się dziwnie mniejsze, zastanawiałem się dlaczego tak jest przecież to ma tyle cali ![]() napisałem taki skrypcik, który liczy wymiary monitora (tylko trzeba by tu uwzględnić powierzchnię widoczną a nie nominalna) i doszedłem do ciekawych rezultatów otóż żeby nie odczuwać "mniejszości" po przesiadce z 17" trzeba kupić co najmniej 20" panoramę, a z 19" co najmniej 22" (!) chodzi tutaj o wysokość ekranu.
za miesiąc zmieniam komputer i dopiero teraz mam zamiar przejść na panoramę no i chyba pozostaje mi wybór 22" nie wiem może samsung 22" bw ? Nie wiem.. jaki polecacie na chwilę obecną? Ten post edytował elemek 23.08.2008, 09:25:27 -------------------- Rzecz trudną rozbijam na kilka łatwiejszych :)
Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja od jakiegoś czasu posiadam asusa VW222U i jestem zadowolony. Co prawda to tylko TN'ka, ale nie ma się przyczepić co do jakości obrazu. Smużenia brak, ładnie świeci
![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo długo używałem monitora CRT 17'' NEC-a, a kilka miesięcy temu przesiadłem się na panoramiczny 22'' LCD22WV również NEC.
Różnica jest nieporównywalna, a monitor świetnie sprawdza się zarówno w pracy i nauce (edycja kodu, arkusze kalkulacyjne, wykresy, tabele, www, programy graficzne), jak i w rozrywce (np. oglądanie filmów). Przestrzeń robocza znacznie się powiększa w monitorach panoramicznych względem monitorów tradycyjnych, a jest to dużym plusem dla programistów i innych osób intensywnie korzystających z komputera. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanko dotyczące problemu. Chciałem też sobie ew. takie cudeńko sprawić, tylko wiem że nie będzie to takie łatwe. Mam mianowicie w pracy laptopa z podłączonym lcd. Z tym, że laptop wyświetla w dużo mniejszym rozmiarze (więcej pixeli na centymetr - 1280x800 przy chyba 14 calach). LCD jest standardowy. Nauczyłem się już z tym pracować, pomimo, że myszka zmienia pozycję w pionie jak przesuwam z ekranu na drugi. I teraz zastanwiam się, jak sprawdzić kupując monitor, czy na pewno będzie miał taką samą ilość pixeli na centymert co moja matryca w laptopie (jednak wygodniej by było jakby się miało uczucie pracy na niezakrzywionej powierzchni)? Dodam, że nie jest dla mnie ważne, żeby wielkość ekranu była taka sama (niedostępne powerzchnie na rogach w pracy nie przeszkadzają).
Ten post edytował Jabol 28.08.2008, 21:14:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że podczas kupna powinieneś zwrócić uwagę na maksymalną rozdzielczość dopuszczalną przez monitor oraz na resztę dopuszczalnych rozdzielczości, a następnie porównać je z rozdzielczością Twojego laptopa. Te dane są podane w specyfikacjach monitorów w sklepach. Oczywiście zaleca się, aby monitor miał ustawioną maksymalną dopuszczalną rozdzielczość, ale w drodze wyjątku mógłbyś ustawić w nim taką, aby wygodnie pracowało się z laptopem.
btw. Nie myślałeś o tym, że w Twoim przypadku może wygodniej pracowałoby się na stacji dokującej z jednym dużym zewnętrznym monitorem LCD? Ten post edytował Speedy 28.08.2008, 21:56:03 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
btw. Nie myślałeś o tym, że w Twoim przypadku może wygodniej pracowałoby się na stacji dokującej z jednym dużym zewnętrznym monitorem LCD? 1. Nie mam stacji dokującej (ani w pracy ani w domu). 2. Pracowałeś kiedyś na dwóch monitorach na raz? To jednak jest komfort którego tak łatwo się dużym monitorem nie rozwiąże. Po prostu nie wyobrażam sobie większego komfortu. 3. W pracy mam taki monitor jaki mam i troszkę by był dla mnie za mały, conajmniej teraz jak już się przyzwyczaiłem. Natomiast o co mi chodzi. Mam 15.4 1280x800 w domu i jakbym na przykład chciał dokupić 22'' 16:10 to jaką musi mieć rozdzielczość żeby nie było różnicy wielkości? A tak co do tematu: dla programisty nie ma innego wyboru niż widescreen. do filmów nie ma innego wyboru niż widescreen. do grania tak samo... właściwie to się zastanawiam po co jeszcze 4:3 produkują ![]() Ten post edytował Jabol 28.08.2008, 22:31:27 |
|
|
![]()
|
|
Nie pracowałem nigdy na 2óch monitorach na raz, ale szczerze powiedziawszy przymierzam się do tego w przyszłości
![]() ![]() Fachowej rady w zakresie doboru rozdzielczości Ci niestety nie udzielę, ale na chłopski rozum wydaje mi się, że w jednym i drugim monitorze rozdzielczości powinny być proporcjonalne (w Twoim przypadku 16:10), choć przyznam, że pewności co do tego nie mam. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
nie wiem, jak ta przyszłość będzie odległa - wszystko zależy od mojego studenckiego budżetu ![]() Znajomy w pracy robi to samo na intelu. Także ATI też da radę jeżeli tylko ma dodatkowe wyjście. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 05:35 |