![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może głupie pytanie ale:
Jakie aspekty przemawiają za używaniem w swojej aplikacji identyfikatorów a nie klas? -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Identyfikator wskazuje na jeden konkretny obiekt w dokumencie, natomiast klasa może być używana przez wiele obiektów. Bardzo często używa się obu rozwiązań jednocześnie, a najczęściej decyduje konkretne zapotrzebowanie w danym miejscu.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie faktycznie trochę głupie ale nie dlatego, że początkujące czy coś w tym stylu.
Ale pytasz o mechanizmy pomagające sobie na wajem a nie wykluczające. Stosowanie samych klas jest tak samo złe jak samych identyfikatorów. Powinno się używać i tego i tego. Przykład: Masz stroną, na której linki mają jakiś tam styl (nieważne). Ale na przykład część linków (których jest na pewno więcej niż jeden) powinna mieć inny styl. Dodatkowo jeden z nich w zależności od kontekstu strony powinien być pogrubiony i na czerwono. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Identyfikator wskazuje na jeden konkretny obiekt w dokumencie, natomiast klasa może być używana przez wiele obiektów. Bardzo często używa się obu rozwiązań jednocześnie, a najczęściej decyduje konkretne zapotrzebowanie w danym miejscu. Pozdrawiam. Nadal nie obrazuje mi to dlaczego miałbym stosować identyfikatory w końcu mogę stosować same klasy. Pytanie faktycznie trochę głupie ale nie dlatego, że początkujące czy coś w tym stylu. Ale pytasz o mechanizmy pomagające sobie na wajem a nie wykluczające. Stosowanie samych klas jest tak samo złe jak samych identyfikatorów. Powinno się używać i tego i tego. Przykład: Masz stroną, na której linki mają jakiś tam styl (nieważne). Ale na przykład część linków (których jest na pewno więcej niż jeden) powinna mieć inny styl. Dodatkowo jeden z nich w zależności od kontekstu strony powinien być pogrubiony i na czerwono. Można to zapisać jeszcze krócej używając samych klas
Wygląda na to, że stosowanie identyfikatorów opłaca mi się tylko wtedy kiedy jestem do tego zmuszony np. jak chcę zrobić jakiś link do danej części strony. Albo na potrzeby skryptu j/s itp. Proszę, poprawcie mnie jeżeli się mylę. Pozdrawiam bmL. Ten post edytował bmL 16.08.2007, 13:22:19 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to zapisać jeszcze krócej używając samych klas Krócen raptem o kilka znaków.Nie mniej jednak identyfikatory mają jeszcze dwie ważne zalety:
|
|
|
![]()
|
|
Krócej raptem o kilka znaków. Ale zawsze coś ![]() Nie mniej jednak identyfikatory mają jeszcze dwie ważne zalety: Faktycznie, nie myślałem o tym w ten sposób.
![]() Dzięki za wszystkie odpowiedzi trochę sobie uświadomiłem czemu warto stosować identyfikatory ![]() Pozdrawiam bmL^^ -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:58 |