![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby banalne ale nie chodzi :/ wpisuje w formularzu wyraz i chce wyszukać w jakiejś tabeli -------------------- http://www.twojanutka.pl Twoja Nutka - Moja pierwsza stronka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WHERE '$szukaj' LIKE '$wpis'
Tego nie rozumiem... które z tych dwóch jest nazwą kolumny? Oba chyba nie mogą być zmiennymi... w końcu szukasz w tabeli MySQL... to które jest nazwą kolumny musi być bez $ i bez ' ' ... chociaż ja początkujący jestem i mogę się mylić ... Ten post edytował barat 14.08.2007, 20:34:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przykłady :
To jest na sztywnego. A ja chce mam 2 pola, gdzie przeszukuje mi baze na 2 sposoby. Wpisuje wyraz i szuka mi go w użytkonikach lub (opcja select) w innych wyrazach. np
-------------------- http://www.twojanutka.pl Twoja Nutka - Moja pierwsza stronka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedziała to znaczy nic nie znajduje czy masz jaki8ś error??
Jesli nic nie znajduje to spróbuj
ale jeśli skopiowałeś to bezpośrednio z kodu to zapomniałeś średnika na końcu zapytania SQL -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Jak spróbowałem zrobić tak jak ty masz to wyswietla mi blad select. Wczesniej jak ja robiłem to wyswietlalo mi sie ok tylko nic nie znajdowało mimo ze było to w bazie
-------------------- http://www.twojanutka.pl Twoja Nutka - Moja pierwsza stronka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 20 Dołączył: 4.05.2006 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aby uniknąć nieporozumień
ewentualnie mozesz dodac wedlug czego sortowac ale to napewno wiesz ORDER BY wedlugczegosortowac jeśli $szukaj zawiera nazwe tabeli to ma byś $szukaj Ten post edytował Swirek 15.08.2007, 11:23:56 -------------------- Macho odpadacie ;) .
|
|
|
![]()
|
|
Wyskakuje blad select :/ Próbowałem znaleźć cos na necie w ksiazce przepisałem tak jak jest a i tak dupa ;/ Wyświetliłem obie zmienne by zobaczyc czy maja jakąś wartość = wszystko ok. Próbowałem na "sucho" Raz bez pola select czyli wpisałem po prostu WHERE login a dałem w 'inpucie ' ola (jest taki user) i tez mi nie znalazło. Dałem na odwrót, pole select a i bez inputa czyl WHERE $szukaj LIKE ola i też. Wniosek jest taki ze nie wyszukuje mi ze zmiennymi :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 20 Dołączył: 4.05.2006 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisałeś tę 2 linijke?
błąd select to znaczy ten or die? a jeśli zrezygnujesz z or die to zadziała? -------------------- Macho odpadacie ;) .
|
|
|
![]()
|
|
Jak usunąłem or die :
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\konto\admin\admin.php on line 36" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Bardzo dziwne. Pokazuje mi w środku kodu. Że :
to w tej pogrubionej linijce jest coś zle :/ mam taki kod ze jeśli wszedłeś na zakładke to pokazuje wszystkie słow, gdy wybierzesz szukaj to zwróci wynik i ten kod while jest identyczny do tamtego tylko tam jest $row a tu $row1 . usunąłem ta linijke i nadal błąd :/ Usunąłem całe while no i wyswietliła sie strona ale oczywiscie bez danych. -------------------- http://www.twojanutka.pl Twoja Nutka - Moja pierwsza stronka
|
|
|
![]()
|
|
kolor wez w pojedyncze klamerki może pomoże wogóle używasz bbcode? niewiem
a na tym dole namieszałeś że i tak nie załapaem o widze mike zaraz będzie po problemie ![]() Ten post edytował Swirek 15.08.2007, 11:50:45 -------------------- Macho odpadacie ;) .
|
|
|
![]()
|
|
Ten kolor to mi sie wrzucił niechcaco to na forum
![]() -------------------- http://www.twojanutka.pl Twoja Nutka - Moja pierwsza stronka
|
|
|
![]()
|
|
$row['kategoria'] nie używaj klamerek nie jestem pewny czy to błąd ale nie powinno ich chyba tam być
ja zawsze pisze $row[kategoria] Ten post edytował Swirek 15.08.2007, 11:56:50 -------------------- Macho odpadacie ;) .
|
|
|
![]()
|
|
Zawsze dawałem i było ok
![]() -------------------- http://www.twojanutka.pl Twoja Nutka - Moja pierwsza stronka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Roguś problem nie leży w pętli. Kłopot zaczyna się zanim do niej wejdziesz i zaczniesz się w niej poruszać.Zwróć uwagę na błąd:
Cytat Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\konto\admin\admin.php on line 36 To oznacza że to co dostała funkcja mysql_fetch_array() było już błędne.Wniosek: to co zwróciła funkcja mysql_query() jest błędne bądź (to ważne!) zapytanie zwróciło 0 wyników.Żeby sprawdzić co się stało wyświetl to co zwraca mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualoraz sprawdź ile wyników masz w rezultacie wykonania zapytania (mysql_ num_ rows" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual).Sprawdź to oczywiście zanim wejdziesz do pętli (zanim wykonasz mysql_ fetch_ array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual).--update-- P.S. Pisanie $row[kategoria] to błąd. Zresztą zawsze używanie indeksów tekstowych w tablicach asocjacyjnych bez apostrofów bądź znaków cudzysłowu to błąd.Parser PHP działa tak: Natrafia na indeks kategoria, bierze go za stałą ponieważ nie jest zapisany jako string (nie ma " ani ') ale takiej stałej nie ma. Parser generuje Warning (albo Notice, nie pamiętam), ale ten błąd nie jest krytyczny więc skrypt jedzie dalej.Parser tworzy stałą której brakuje i nadaje jej wartość taką samą jak jej nazwa czyli mamy stałą kategoria o wartości kategoria. Teraz ma indeks i może znaleźć wartość w tablicy. Zwraca ją a, że wyświetlanie błędów masz wyłączone to wszystko gra. Otóż nie. Takie błędy mogą spowolnić działanie skryptu o prawie 30% |
|
|
![]()
|
|
Wyrzuciło mi
Cytat login ola Nieznana kolumna 'ola' w where clause te 2 pierwsze to zmienne - ok . Ale on ma mi szukać rekordu a nie kolumny :/ -------------------- http://www.twojanutka.pl Twoja Nutka - Moja pierwsza stronka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale on ma mi szukać rekordu a nie kolumny :/ no chłopie.Przecież zapytanie robi dokładnie to co mu kazałeś, więc się nie dziw. Szuka rekordów ale tak jak mu napisałeś: "Szukaj tych rekordów gdzie pole (kolumna) ola jest równa cośtam" A Ty w tabeli nie masz pola ola Wniosek: Zmienna $szukaj ma wartość ola, a nie powinna mieć bo nie ma takiego pola. |
|
|
![]()
|
|
I przy okazji się czegoś nauczyłem, żeby używać ''
![]() a chyba to co Ci wyrzuciło już daje to myślenia co może być nie tak wcześniej jednak napisałeś "Wyświetliłem obie zmienne by zobaczyc czy maja jakąś wartość = wszystko ok." musze to tu dopisać zmienna $szukaj której doczepiłem się w pierwszym poście w tym temacie ![]() ide na obiad. przy okazji wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia Mike ![]() --- Dziękuję. ~mike Ten post edytował Swirek 15.08.2007, 12:11:51 -------------------- Macho odpadacie ;) .
|
|
|
![]()
|
|
Aha... nie wiem co zrobiłem ale chodzi
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 10:36 |